Уряд готовий підписати угоду з ЦЕРН стосовно надання Україні статусу асоційованого члена цієї організації

Уряд визначився з кандидатурою уповноваженого представника України на підписання Угоди між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень (ЦЕРН) стосовно надання статусу асоційованого члена в ЦЕРН.


Про це повідомив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

Відповідно до проекту розпорядження Президента України, який Кабінет Міністрів схвалив за своєму засіданні 28 серпня 2013 року, Уряд пропонує Главі Держави уповноважити Віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенка підписати зазначену Угоду з ЦЕРН.

За його словами, проект розпорядження розроблений Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації. Прийняття проекту акта дозволить надати повноваження на укладення зазначеної Угоди Віце-прем'єр-міністрові України К. Грищенку та набути Україні статусу асоційованого члена в ЦЕРН. Це створює передумови, необхідні для розширення міжнародного науково-технічного співробітництва та інтеграції України до європейського політичного, інформаційного, економічного та правового простору.

«Таким чином, ми, так би мовити, інформуємо ЦЕРН про готовність України підписати зазначену Угоду. У свою чергу керівництво ЦЕРН матиме підстави просити у Ради ЦЕРН повноваження на підписання Угоди з Україною», - наголосив Володимир Семиноженко.

Голова Держінформнауки зазначив, що підписання Угоди посилить довгострокове партнерство в напрямку консолідації зусиль для подальшого розширення європейського дослідницького простору та реалізації Європейської стратегії з дослідження фізики елементарних частинок.

«Асоційоване членство в ЦЕРН надасть Україні можливість брати участь у засіданнях Ради ЦЕРН з правом часткового прийняття рішень в галузі наукової політики», - додав він.

Довідково

Європейська організація ядерних досліджень (ЦЕРН) є провідною міжурядовою організацією з вивчення фізики високих технологій.

Співробітництво України та ЦЕРН здійснюється з 1993 року відповідно до положень Угоди між сторонами про подальший розвиток наукового і технічного співробітництва в галузі фізики високих енергій від 2 квітня 1993 року (без набуття Україною членства чи іншого юридичного статусу у цій організації).

У березні на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2011 року №151 підписано Спільну декларацію Кабінету Міністрів України та ЦЕРН про науково-технічне співробітництво, у якій висловлено намір Уряду України приєднатися до ЦЕРН із статусом асоційованого члена. Офіційна заявка на проходження процедури відповідності критеріям асоційованого члена ЦЕРН Україна подала на розгляд Ради ЦЕРН наприкінці 2011 року - лист Прем'єр-міністра України Миколи Азарова від 21.12.2011 р. № 14510/0/2-11.

На даний момент підготовлено проект Угоди між Україною та ЦЕРН - міжнародного договору, що має бути укладено від імені України.


Останні новини