У Росії створили джерело «дармової» енергії

Новий пристрій, названий «Вихровий термосифонний охолоджувач» ( ВТСО ), було представлено в Технополісі «Хімград», місто Казань.


ВТСО перетворює тепло, яке скидаються промисловими підприємствамиу вигляді вод, у корисну електричну енергію. Винахід вже запатентований, аналогічні пристрої поки не використовуються ніде в світі.

В якості ресурсу для ВТСО використовується тепла відпрацьована вода з промислових виробництв, наприклад міського водоканалу, теплоелектростанції, АЕС, а також природних водойм. Принцип роботи ВТСО простий: пристрій проводить забір тепла з води за допомогою високоефективного процесу плівкового випаровування. Плівкове випаровування відбувається при нанесенні речовини яка випаровується тонким шаром на стінки випарника, що створює велику площу випаровування і забезпечує високу ефективність процесу забору тепла з води. Конструкція ВТСО дуже проста: занурювані випарники, з'єднані з конденсаторами, встановлені на колесо, що обертається з генератором. Робоче тіло циркулює усередині герметичного контуру ВТСО і вимагає мінімум технічного обслуговування.

Сфера застосування ВТСО широка - ЖКГ, очисні споруди, енергетика, нафтохімія, металургія і т.д. На думку експертів, використання ВТСО може знизити витрати на електроспоживання на підприємствах у 2-3 рази.


Останні новини