Вчені навчилися редагувати пам'ять людини під час сну і стирати спогади

Цілком ймовірно, що сюжет фільму "Вічне сяйво чистого розуму" скоро може стати реальністю.


Група американських вчених з Північно-Західного університету в Чикаго створила методику, яка дає можливість відредагувати людську пам'ять під час сну, повідомляє ТСН.

Вчені знайшли спосіб послабити асоціацію між запахами і спогадами про неприємний і хворобливий удар струмом. Деталі викладені у статті дослідників для журналу Nature neuroscience, а резюме матеріалу представлене у Nature News.

У своїй роботі вчені застосували раніше відкритий ефект консолідації пам'яті уві сні. Безліч дослідів на тваринах укупі з результатами спостережень психологів та лікарів вказали на те, що під час сну пам'ять змінює фокус з короткострокової на довготривалу форму.

У матеріалі розказано, що група із 15 добровольців піддалася під час фази глибоко сну (її наступ фіксували за допомогою електроенцефалографа) дії певного запаху, який асоціювався до цього з неприємним, хоча і не небезпечним для здоров'я, ударом струму.

Вчені планували, що зіткнення зі знайомим ароматом спровокує запуск консолідації травмуючого досвіду, але в безпечній обстановці, під час сну, ці спогади стануть не сильнішими, а слабшими.

Організована наступного дня після сну перевірка з'ясувала, що розрахунки вчених виправдалися.

Зазначимо, що зв'язок низки стимулів (наприклад, запахів) із негативними спогадами є важливим компонентом посттравматичного стресового розладу, ПТСР і відомий як ефект психопатологічних репереживань.


Останні новини