Європейський космічний супутник надрукують на 3D-принтері

Європейське космічне агентство оголосило про запуск нового проекту AMAZE, метою якого є друк на 3D-принтері металевих частин для космічних кораблів, двигунів літаків і ракет.


Найбільш амбітною метою проекту є створення космічного супутника, зібраного повністю з роздрукованих комплектуючих.

Проект AMAZE став ще однією сходинкою у розвитку так званого адитивного виробництва. Воно дозволяє виготовляти деталі високого ступеня складності за допомогою 3D -принтера. При цьому металеві частини можна виготовити з мікронною точністю, яка практично недоступна традиційному виробництва, які використовують технологію обточування на верстаті.

Крім того, нова технологія дозволяє істотно скоротити витрати на виробництво і зменшити число шкідливих відходів. Сам проект в перекладі з англійської розшифровується як Адитивне виробництво, націлене на нульову кількість відходів та більш ефективне виробництво High-Tech металевих продуктів.

Як повідомляє BBC, технологія надточної друку також підвищує міцність деталей за рахунок того, що їх структура складається з декількох шарів матеріалу, накладених один на інший. Металеві частини не мають швів від зварювання або кріплень болтами.

«Нашим головним завданням є друк на 3D-принтері супутника. Це буде цілісний шматок металу, який не потрібно буде зварювати або як-небудь скріплювати, що скоротить витрати в два рази, а це мільйони» , - розповів співробітник Європейського космічного агентства Девід Джарвіс.

У серпні цього року повідомлялося, що Американське космічне агентство успішно провело перші випробування ракетного інжектора, який був надрукований на 3D-принтері. Це найбільший компонент ракети з усіх, коли-небудь створювалися за допомогою цієї технології.


Останні новини