Китайський вчений бачить Інтернет майбутнього у світлодіодних лампочках

Професор Ши Нан (Chi Nan) з Шанхайського університету Фудань вважає, що мерехтливі світлодіодні лампочки можуть стати привабливою альтернативою сучасним бездротових мереж передачі даних.


Нова технологія, названа Li-Fi (за аналогією з Wi -Fi), може за допомогою непомітного оку високочастотному мерехтінню світлодіодів передавати дані, як це робить радіопередатчкік Wi-Fi. Відмінність в тому, що сучасні бездротові мережі використовують радіосигнали, а Li-Fi - світло.

За заявою китайських вчених, їм вдалося підвищити швидкість передачі даних за допомогою Li-Fi до 150 мегабіт в секунду - цього більш ніж достатньо для домашньої бездротової мережі. Цікаво, що за допомогою всього однієї 1-ватної світлодіодної лампочки можна забезпечити інтернетом 4 комп'ютери. При цьому немає електромагнітного забруднення навколишнього середовища, а сигнал не покидає меж приміщення і не створює перешкоди іншим мережам .

Китайські вчені вважають, що Li-Fi легко інтегрувати в загальнонаціональну мережу, що надає доступ в інтернет. Це буде більш енергоефективний і дешевий спосіб інтернетизації країни, ніж бездротовий інтернет, що вимагає складної інфраструктури та обладнання. Як вважає професор Ши Нан, «світлодіодний інтернет» стане протягом 20 років домінуючою технологією передачі даних, тим більше, що інфраструктура для неї вже частково існує.


Останні новини