Минулий рік став визначальним для сегменту стартапів, поточний - продовжує цю тенденцію, - В.Семиноженко

Тема стартапів набуває дедалі більшої актуальності в Україні. Для нашої держави це порівняно нове поняття, але вже зараз українці все частіше виходять на глобальний ринок інноваційних технологій із успішними проектами.


За словами Голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимира Семиноженка, знаковим для сегменту стартапів можна назвати 2012 рік. «У минулому році спостерігалося зростання українського ринку стартапів. Розпочали роботу відразу декілька бізнес-інкубаторів, які допомагають компаніям-початківцям піднятися на ноги. А це означає, що почала формуватися одна з найважливіших складових ІТ-ринку, що сприяє появі нових ІТ-компаній», - зазначив Голова Держінформнауки.

Зараз українські стартапи в галузі ІТ мають досить непогані шанси швидко знайти інвестора. Цьому сприяє як високий рівень кваліфікації вітчизняних фахівців, так і порівняно низька вартість послуг, які вони надають. За даними Держстату, обсяг прямих іноземних інвестицій в українську ІКТ-сферу на 1 липня 2013року склав 2,047 млрд. дол., за півроку іноземні капіталовкладення в цю сферу збільшилися на 2,7% (53 млн. дол.).

При цьому слід зазначити, що у питанні інформаційного розвитку у порівнянні з іншими українськими містами провідні позиції займає Київ. Так, зараз у столиці працює до 70% всіх українських стартапів. Тільки за два останні роки у столиці з'явилося близько 20 майданчиків для коворкінгу. При цьому київським компаніям за останній рік вдалося залучити інвестицій на загальну суму 45 млн. дол.

Як зазначив Володимир Семиноженко, те, що основна маса стартапів зосереджена в Києві зрозуміло, але такий «розподіл сил» не може задовольняти. «Ми повинні прагнути до більш-менш рівномірного розвитку всіх територій України. Наші міста мають потужні наукові школи і традиції – їх треба використовувати. Цього можна досягти, зокрема шляхом забезпечення державної підтримки», - наголосив він. За його словами, разом з цим існує ще одна проблема – низький рівень розуміння на місцях, що таке стартап, венчурний бізнес тощо. Бар’єром також є відсутність інфраструктури, яка стимулює розвиток бізнесу, практичного досвіду зрештою. Вирішення таких проблем потребує комплексного підходу.

Роль держави у цьому процесі важко переоцінити, зазначив Голова Держінформнауки, оскільки саме вона встановлює правила гри та забезпечує умови. Тому її завдання повинно полягати у мінімізації можливих ризиків для бізнесу за рахунок фінансової підтримки інноваційних стартапів, надання податкових і митних пільг тощо.

Він нагадав, що в Україні на початку минулого року створена Державна інноваційна небанківська фінансово-кредитна установа "Фонд підтримки малого інноваційного бізнесу", яка віднесена до сфери управління Держінформнауки. Завдання Фонду полягає у проведенні конкурсного відбору і наданні фінансової підтримки інноваційним проектам на доконкурентних стадіях. «Фактично, це перша в Україні спеціалізована установа з державного венчурного фінансування інноваційних стартапів, тому дуже важливо, щоб вона врешті розпочала свою діяльність», - зазначив Володимир Семиноженко.

Одним із прикладів підтримки сегменту стартапів в Україні є підписання на початку 2013 року меморандуму про партнерство між Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації України, компанією IBM і Біржею Інвестиційних Проектів startup.ua. Співробітництво стосується галузі розвитку еко-системи інноваційного бізнесу в Україні. Першим кроком став спільний запуск програми IBM «Глобальний підприємець» (IBM Global Entrepreneur Program) в Україні. Голова Держінформнауки переконаний, що пошук нових стимулів для розвитку стартапів, механізмів бюджетного фінансування та ефективна робота Фонду підтримки малого інноваційного бізнесу створить той майданчик, на якому будуть народжуватися ідеї та компанії, а це у свою чергу дасть поштовх для розвитку усієї галузі ІКТ.

«Для того, щоб стимулювати створення стартапів в Україні, Держінформнауки проводить широку інформаційно-роз’яснювальну, популяризаторську роботу: ми регулярно проводимо круглі столи, конференції, конгреси і форуми, організовуємо навчання, оголошуємо різноманітні конкурси, пропонуємо програми, вивчаємо міжнародний досвід, вдосконалюємо вітчизняне законодавство. Поле діяльності досить широке», - зазначив Володимир Семиноженко.

Він нагадав, що ІКТ визнано пріоритетним напрямком розвитку економіки. Крім того, в Огляді інноваційного розвитку України, який підготували експерти Європейської економічної комісії ООН, нашій держави рекомендовано, зокрема, розвивати венчурний бізнес, запроваджувати механізми державно-приватного партнерства в науково-технічній та інноваційній сферах, а також запровадити державну підтримку інноваційних компаній (стартапів). Володимир Семиноженко запевнив, що Держінформнауки проводитиме свою діяльність з урахуванням цих рекомендацій.

Довідково

Стартап (анг. startup), стартап-компанія — недавно створена компанія (можливо, ще не зареєстрована офіційно, але серйозно планує стати офіційною), що будує свій бізнес на основі інновацій або інформаційних технологій, не вийшла на ринок або ледве почала на нього виходити, і що володіє обмеженим набором ресурсів.

Особливо часто термін «стартап» застосовується щодо інтернет-компаній і інших компаній що працюють в сфері ІТ, проте, це поняття розповсюджується і на інші сфери діяльності.


Останні новини