НАНУ продовжила дію цільової програми співпраці з ЦЕРН і ОІЯД ще на 2 роки

Про це повідомив академік і член Президії НАН України, Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.


Термін виконання цілісної програми співробітництва НАН України з Європейським центром ядерних досліджень (ЦЕРН) та Об’єднаним інститутом ядерних досліджень (ОІЯД) «Перспективні фундаментальні дослідження з фізики високих енергій та ядерної фізики» продовжено на 2014-2015 роки. Відповідна постанова схвалена Президією Національної академії наук України.

Він нагадав, що попередня цільова програма, яка реалізовувалася у 2012-2013 роках, засвідчила ефективність співробітництва між НАН України, ЦЕРН і ОІЯД. «Програма успішно виконується провідними установами НАН України, які тісно співпрацюють з ЦЕРН та ОІЯД і мають суттєві досягнення в дослідженнях з фізики високих енергій та ядерної фізики. Завдяки програмі, українські фахівці мали можливість брати участь у підготовці, виконанні та обробці результатів фізичних експериментів ЦЕРН та ОІЯД і отримали ряд важливих результатів. Одним з останніх важливих відкриттів, до якого певною мірою причетні українські вчені, є бозон Хіггса», - наголосив Володимир Семиноженко. Він наголосив, що це також стосується внеску українських фахівців у створення детекторів Великого адронного колайдера та участі науковців Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» і обробці результатів експериментів колаборації CMS з використанням сучасних комп’ютерних технологій.

Окремо слід відзначити робота Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України з удосконалення програми обробки результатів експериментів на детекторі ALICE, які дозволили досягти узгодження з даними, отриманими на інших детекторах, а також ДНУ «Науково-технічний комплекс «Інститут монокристалів НАН України» зі створення унікальних детекторів частинок для експериментів ЦЕРН та ОІЯД.

«Тому, враховуючи значний внесок українських вчених у проведенні досліджень ЦЕРНом та ОІЯД, а також можливість програмної підтримки в Україні наукового пошуку в галузі фізики високих енергій та ядерної фізик, прийнято рішення таку співпрацю продовжити», - наголосив В.Семиноженко.

Оновлену концепцію наукова рада програми до кінця місяця подасть на розгляд Президії НАН України. Після цього буде оголошено конкурс проектів зазначеної програми.

Довідково

Цілісна програма співробітництва НАН України з ЦЕРН та ОІЯД «Перспективні фундаментальні дослідження з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2012-2013 рр. була заснована постановою Президії НАН України від 23 грудня 2011 року №349 «Про участь НАН України в роботі міжнародних наукових організацій» та розпорядженням Президії НАН України від 18 липня 2012 року №488 «Про цільову програму співробітництва НАН України з ЦЕРН та ОІЯД».

Головною метою Програми є створення умов для успішного розвитку фундаментальних досліджень з фізики високих енергій та ядерної фізики.


Останні новини