Вчені прогнозують термін "життя" свердловин для видобутку сланцевого газу

Видобуток сланцевого газу обходиться дорожче, ніж звичайного газу, однак зі зростанням ціни на останній він стає рентабельним.


Американські вчені створили формулу, що дозволяє розрахувати, скільки сланцевого газу можна отримати з горизонтальної свердловини і скільки така свердловина "проживе", йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceeding of The National Academy of Sciences.

Сланцевий газ отримують з відкладень сланців шляхом закачування рідини під тиском через спеціальні горизонтальні свердловини - за допомогою технології гідророзриву пластів. Видобуток сланцевого газу обходиться дорожче, ніж звичайного газу, однак зі зростанням ціни на останній вона стає рентабельною. Деякі експерти вважають, що сланцевий газ у найближчі кілька десятиліть може стати головним джерелом енергії в США.

Однак було не ясно, як довго в горизонтальних свердловинах можна буде отримувати газ і яке буде його кількість. Спеціальну формулу, що допомагає відповісти на ці питання, розробили Майкл Мердер з Техаського університету і його колеги. Шляхом математичного моделювання вони вивели співвідношення: видобуток газу починає знижуватися в геометричній прогресії в міру "дорослішання" свердловини - таким чином, вона назад пропорційному квадратному кореню часу експлуатації. Відбувається це, пояснюють вчені, через "відхід" газу крізь пласти, що знижує тиск у свердловині.

Автори статті перевірили зроблений висновок, застосувавши знайдену формулу до вже використовується свердловинах - всього їх понад 8 тисяч. За допомогою цієї моделі вдалося точно оцінити перспективи приблизно двох тисяч свердловин, в яких за останнє десятиліття видобуток газу почала знижуватися в геометричній прогресії.

Решта шість тисяч і свердловин занадто " молоді ", щоб впевнено робити такі висновки, проте вчені все ж змогли визначити, скільки ці свердловини будуть працювати і яку кількість газу з них можна буде отримати. Мердер і його колеги вважають, що в майбутньому робити прогнози про "життя  сланцевих свердловин з їх моделлю буде легше - особливо при достатній кількості вихідних даних.


Останні новини