У НТУУ «КПІ» пройшов Спільний українсько-корейський міжнародний науковий форум

21 листопада в НТУУ «КПІ» пройшов Спільний українсько-корейський міжнародний науковий форум «Наука, інновації, технології – 2013».


У ньому взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Кім Ин Цжун, науковці провідних корейських університетів і дослідницьких центрів, створених у структурі відомих компаній «Samsung» і «AddPac Technology», представники Національного дослідницького фонду Кореї в Російській Федерації та Українського науково-технологічного центру, викладачі й дослідники НТУУ «КПІ».

Форум розпочався з пленарного засідання, яке відкрив проректор НТУУ «КПІ» з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко. «Я хотів би підкреслити, що КПІ не лише надає велике значення розвиткові відносин в науково-освітній і інноваційній сферах з Республікою Корея, але й впродовж багатьох років робить активні кроки у напрямку поглиблення такої співпраці, – наголосив він. – Наші спільні з Посольством Республіки Корея в Україні зусилля в цьому плані підтримує і український уряд. Прикладом цього є укладена ним кілька років тому угода, одним з пунктів якої було передбачено створення у нас спільного українсько-корейського навчального ІТ-центру високих технологій. Такий центр у НТУУ «КПІ» створено, він працює і нині. Як мені видається, він є містком для розширення зв’язків з Республікою Корея не лише для НТУУ «КПІ», але й для інших українських вишів. Сьогодні ж наступає новий період нашої співпраці в науково-освітній, технічній та інноваційній сферах».

На церемонії відкриття виступив також Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Кім Ин-Цжун. Він висловив своє задоволення з приводу участі у Форумі і зупинився на галузях, які могли б стати найперспективнішими для розвитку подальшої співпраці між науковими центрами і освітніми закладами Кореї та НТУУ «КПІ». Це, насамперед, космічні й ІТ- технології, а також біо- та нанотехнології.

Проректор КПІ з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко розповів учасниками Форуму про засади науково-технічної діяльності в Україні і про підготовку фахівців і магістральні напрями наукових досліджень в університеті. Він, до речі, зауважив, що за оцінками міжнародних інституцій за кількістю студентів, які навчаються на спеціальностях, пов’язаних з ІТ-галуззю, Україна увійшла в першу трійку держав світу, а за якістю їх підготовки визнана кращою. Варто додати, що лідером в організації такого навчання в нашій країні є НТУУ «КПІ». Михайло Ільченко також розповів про особливості підготовки майбутніх фахівців для роботи в аерокосмічній галузі й їх наукову діяльність, зокрема, про роботу студентів КПІ над університетським наносупутником, запуск якого заплановано на березень наступного року, та про наукові розробки студентів інших спеціальностей. Доповнив цю інформацію його заступник Олександр Коваль, який проінформував гостей про нормативно-правову базу науково-технічної діяльності в Україні.

Багато нового про сучасну науково-технічну політику Республіки Корея дізналися учасники пленарного засідання із доповіді директора представництва Національного дослідницького фонду Кореї Лім Сан Хюна. Його інформація була присвячена новій економічній стратегії країни, яка ґрунтується на «Концепції креативної економіки». Ця стратегія покликана подолати кризові явища, з якими зіткнулася держава, і закласти засади пришвидшення розвитку корейської економіки шляхом створення нових інноваційних технологій, підтримки стартапів, стимулювання діяльності малих і середніх підприємств у реальному секторі, всілякого заохочення інноваційної творчої діяльності. Її завданням є створення нових галузей і ринків, а значить – і нових робочих місць; кінцевою метою – утвердження в країні нової ери надій і щастя для всіх її громадян. Реалізується така політика по кількох головних напрямах, у яких використовуються досягнення сучасних наук і забезпечується розв’язання економічних, організаційних, освітніх та інших проблем загального характеру.

Секційні засідання Форуму проходили у форматі круглих столів, під час яких учасники обмінялися думками щодо розвитку подальшої співпраці і конкретних її форм за відповідною тематикою. Всього програмою Форуму було передбачено чотири секції: «ІТ-технології», «Нові матеріали», «Біотехнології» та «Нанотехнології».

На вечірньому пленарному засіданні Форуму учасники заслухали інформацію заступника директора Українського науково-технологічного центру Віка Корсуна про науково-технічні проекти, які здійснюються в Україні за сприяння цієї організації. З повідомленням про загальні засади і напрями діяльності Наукового парку «Київська політехніка» виступив також його директор з питань інтелектуальної власності Ярослав Кологривов. Насамкінець керівник підрозділу стратегічного планування Інституту перспективних технологій компанії «Samsung» у Москві Михайло Кольченко розповів учасникам Форуму про організацію науково-інноваційної діяльності компанії, загальну структуру відповідних її підрозділів і принципи, на яких будується їх робота.

На завершення роботи Форуму ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський і директор представництва Національного дослідницького фонду Кореї Лім Сан Хюн підписали Меморандум про наміри щодо створення Українсько-Корейського центру науково-технічного співробітництва між цими організаціями.


Останні новини