Українська Вікіпедія страйкує проти нового закону по 30 хвилин на добу

Спільнота української Вікіпедії висловлює свій рішучий протест проти прийнятого Верховною Радою і підписаного президентом Закону 721-VII "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян", який, у разі його впровадження, може серйозно пошкодити свободі та відкритості інтернету, зокрема Вікіпедії.


Спільнота оголошує про встановлення банера на знак протесту та оголошує про щоденний 30-хвилинний страйк з 16:00 до 16:30 за київським часом україномовного розділу Вікіпедії, починаючи з вівторка 21 січня 2014 року, під час якого сторінки якого не будуть доступні для читачів з усього світу, щодня.

Спільнота вважає вкрай небезпечними положення цього закону, що дозволяє блокувати веб-ресурси, які "займаються поширенням екстремістської інформації" та про покарання за наклеп, під що можна підвести будь-який матеріал, що має антиурядове спрямування та його джерелом не є офіційні сайти органів влади України.

Вікіпедія дотримується норм нейтральності, неупередженості та безсторонності, вона є поза політикою, не підтримує жодну партію чи ідеологію, а лише ідеї вільного накопичення, поширення та використання знань. Спільнота української Вікіпедії не виключає часткового блокування статей україномовного розділу вільної енциклопедії Вікіпедії. Велику загрозу становить зменшення джерельної бази для статей, зокрема, публікацій на веб-ресурсах, що вважається інформаційними та є авторитетними джерелами для Вікіпедії, адже в такому разі неможливо забезпечити висвітлення кількох точок зору, що є обов’язковим для суперечливих понять, а також фактів, пов’язаних з біографіями людей, надто тих, що нині живуть. Також можливим є переслідування редакторів та адміністраторів Вікіпедії за розміщення контенту, що може суперечити положенням закону, з одного боку, та повністю відповідає політикам, правилам та настановам Вікіпедії.


Останні новини