Володимир Семиноженко: Україна засвідчує своє лідерство у сфері космічних технологій

Відбувся успішний пуск нової ракети-носія «Антарес».


Ракета-носій вивела на орбіту вантажний корабель «Сігнус», який повинен доставити на Міжнародну космічну станцію (МКС) близько 1600 кг вантажу, починаючи від питної води і продуктів харчування, закінчуючи деталями для обслуговування станції та обладнанням для проведення понад двох десятків експериментів. В якості вторинного корисного навантаження на орбіту відправляться 28 космічних апаратів «Flock», а також наносупутники «ArduSat 2», «LituanicaSAT 1», «LitSat 1», «SkyCube», «UAPSat 1».

«Ця подія засвідчила здатність українських вчених пропонувати і реалізовувати успішні інноваційні проекти світового рівня. У даній ситуації Україна демонструє, що вона стала однією із лідерів у сфері ракетно-космічних технологій», - наголосив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

На його переконання, саме так і повинен сприймати Україну Європейський Союз, а не порівнювати її з іншими країнами, які стали членами ЄС. Адже Україна - одна з небагатьох країн, які мають повний аерокосмічний цикл: вона здатна будувати ракети від початку і до кінця, запускати ці ракети в космос, використовуючи власне обладнання і технології.

Основна конструкція першого ступеню ракети-носія «Антарес», розроблена Конструкторським бюро «Південне», виготовлена Південним машинобудівним заводом в кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та ін. Українські фахівці брали участь у підготовці та проведенні пуску.

Це вже третій пуск нової ракети-носія «Антарес» (другий пуск відбувся 18 вересня, а перший пуск - 21 квітня минулого року).

Голова Держінформнауки зауважив, що успіху цієї роботи сприяла підтримка Уряду інноваційних проектів. У минулому році за розроблення і впровадження інноваційних технологій ряду талановитим науковим колективам було присуджено премії Кабінету Міністрів. Цю високу винагороду вони отримання за створення основної конструкції першого ступеня ракети-носія «Антарес», яка призначена для забезпечення доставки корисних вантажів на Міжнародну космічну станцію після припинення польотів кораблів багаторазового використання «Спейс Шаттл».

Володимир Семиноженко наголосив, що ракета-носій уперше в історії американських космічних досліджень має в своєму складі ступень іноземної країни – України. Розробники США наважилися на такий крок тому, що інноваційні рішення втілені в українській конструкції першого ступеня на сьогодення забезпечують перевагу у таких важливих компонентах, як надійність старту ракети-носія та оптимальні для цього класу габаритно-масові характеристики. Усього у конструкції першого ступеня РН «Антарес» впроваджено більш ніж вісім кардинальних інноваційних рішень, які підтверджені патентами України.

Ракета-носій «Антарес» здатна доставити на Міжнародну космічну станцію корисний вантаж у п’ять разів більше, ніж космічний апарат Dragon,який розглядається в якості альтернативи.

Впродовж 2013-2017 років планується здійснити 10 пускових місій РН «Антарес» із доставки вантажу на міжнародну космічну станцію. Запланований обсяг фінансування, який отримають підприємства космічної галузі України для забезпечення цих запусків, складе майже 2 млрд. грн.


Останні новини