У 2014-2015 рр. на дорогах встановлять понад 70 автоматичних ваг із використанням розробок вітчизняної науки

Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації визначено головним виконавцем 13 заходів, які впроваджуються у рамках Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.


Про це заявив Голова Держінформнауки Володимир Семиноженко, доповідаючи Уряду про стан виконання проектів зазначеної Державної програми.

Серед важливих проектів, підкреслив В.Семиноженко - встановлення автоматичних ваг на автомобільних дорогах. Обладнання доріг автоматичними ваговими комплексами обмовлена погіршенням стану доріг через недотримання автоперевізниками обмежень осьових навантажень і загальної маси транспортних засобів при здійсненні перевезень. «Тільки за літній період, коли температура повітря суттєво піднімається, сума збитків дорожнього господарства на дорогах загального користування складає майже 2 млрд. грн. на рік, а за зимово-осінній період - майже 5 млрд. грн. Встановлення автоматичних ваг на автомобільних дорогах України дозволить виявляти та фіксувати порушення правил дорожнього руху, а це дисциплінує перевізників і дозволить зберегти дороги від передчасного руйнування», - зазначив Голова Держінформнауки.

Він повідомив, що в рамках реалізації програми, у травні 2013 року було встановлено перший експериментальний ваговий комплекс на автомобільній дорозі Київ-Чоп на 3-х смугах руху автомобільного транспорту в напрямку Житомир-Київ. Для виконання робіт було залучено 2,7 млн. грн. інвестицій. «Комплекс автоматично реєстрував навантаження кожної вісі автотранспорту на дорогу, ідентифікував авто за моделлю та номером. У результаті було зафіксовано впродовж лише одного місяця майже 15 тис. порушників», - зазначив В.Семиноженко.

При цьому він поінформував, що у 2014 році планується встановити мінімум 12 автоматичних ваг на автомобільних дорогах України. Для фінансування цих робіт буде залучено 32,4 млн. грн. у наступному, 2015 році, передбачається встановити ще 40-60 вагових комплексів.

«Важливим моментом є те, що у цьому проекті в подальшому будуть реалізовані розробки української науки, що є одним із найважливіших завдань Державної програми активізації економіки», - заявив Голова Держінформнауки.

Зараз ці розробки активно провадяться, зокрема, вже зареєстровано для системи вітчизняний Soft. Він також додав, що для обробки даних системи зважування розроблене вітчизняне програмне забезпечення "Комп’ютерна програма "Дорожній комплекс "Трафік – контроль.uа" та в жовтні 2013 року отримано свідоцтво про авторські права на цю програму. Але це питання потребує ще законодавчого врегулювання, додав В.Семиноженко.


Останні новини