Держінформнауки працює над розширенням способів ідентифікації особи в державних інформаційних ресурсах

Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України має намір розширити перелік способів ідентифікації особи в державних інформаційних ресурсах. Про це заявив Голова Держінформнауки Володимир Семиноженко.


«Ми повинні створити такі умови для громадян, щоб вони могли взаємодіяти з державою за допомогою комп'ютерів і смартфонів. Це сприятиме прозорості, відкритості влади та здешевить вартість державних послуг за рахунок скорочення витрат на утримання операторів, папір, зв'язок і поштові витрати тощо», - заявив В.Семиноженко.

За словами голови Держінформнауки, в Україні уже зроблені певні кроки для переходу на інноваційні форми надання державних послуг з мінімальним контактом громадянина з представниками влади. Зокрема, створено автоматизовані системи та реєстри органів державної влади та розпочато впровадження ключових елементів електронного уряду - систем електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів та документообігу. У той же час на сьогодні єдиним легітимним способом безпечної ідентифікації в Україні є електронний цифровий підпис. Але існують проблеми з його доступністю, технологічної сумісністю і зручністю використання пересічними громадянами.

«Громадяни повинні мати вибір, у який спосіб і за допомогою якого носія здійснювати ідентифікацію. Ми повинні запропонувати людям альтернативу: це, наприклад, може бути банківська карта, біометричний паспорт, SIMкарт чи QR-код», - зазначив В.Семиноженко.

З цієї метою у поточному році Держінформнауки разом з Мін`юстом та іншими зацікавленими органами державної влади планує розробити і затвердити Концепцію альтернативної ідентифікації особи при доступі до ресурсів державних інформаційних систем без використання ЕЦП. Наступним кроком стане реалізація механізмів доступу користувачів, при яких ідентифікація повинна проводитися один раз незалежно від того, який саме ресурс користувач буде використовувати.


Останні новини