Група науковців НТУ «ХПІ» розробила новітню технологію

Група науковців НТУ «ХПІ» запропонувала новітню технологію підвищення функціональних властивостей конструкційних матеріалів та відновлення відпрацьованих або зношених поверхонь машин, механізмів, апаратів та обладнання, виготовлених з вуглецевих або легованих сталей і чавунів.


Технологія може використовуватися у військовій промисловості для відновлення об’єктів військової техніки, пошкоджених або таких, що вичерпали свій ресурс.
Над розробкою колектив вчених працював впродовж декількох років. До складу творчої групи входили фахівці кафедри фізичної хімії, загальної та неорганічної хімії,  а також факультету військової підготовки НТУ «ХПІ».

Відомо, що в Україні є багато застарілих систем озброєння, військової техніки та боєприпасів, які підлягають утилізації. Серед них і ресурси боєприпасів, бронебійна частина яких виготовлена з твердосплавних матеріалів, що містять сполуки вольфраму. Враховуючи високу собівартість цих складових, актуальним стає питання його переробки та повторного використання у виробництві.
На запропоновану технологію вже отримано патент України, що був відзначений на Всеармійському конкурсі «Кращий винахід року» у 2013 році. Завдяки винаходу робочі розчини одержані на стадії переробки вторинної сировини можна використовувати як для одержання продуктів, так і для нанесення функціональних покриттів на деталі, що підлягають реставрації, відновленню та зміцненню.

Ще одним напрямком роботи групи науковців НТУ «ХПІ» стала розробка технології створення високоефективних, стійких та антикорозійних матеріалів для виготовлення покриттів на сплавах з титаном, що є дешевшими, ніж їх попередні аналоги.

З огляду на дефіцитність та високу собівартість традиційних каталітичних матеріалів на основі металів платинової групи, значну кількість досліджень спрямовано на зниження їх вмісту і навіть повну заміну.

Матеріали будуть використовуватимуться у хімічній і електрохімічній технологіях та машинобудуванні. Була розроблена технологія синтезу покриттів синергетичними сплавами та змішаними оксидними системами у високоенергетичних режимах на сплавах титану. Застосування розробленої технології дозволило наносити покриття змішаними оксидами титану і металів підгрупи заліза, мангану та тугоплавких металів, які забезпечують їм високий рівень функціональних  властивостей.

Комплексні дослідно-промислові випробування функціональних властивостей отриманих покриттів довели їх  високі протикорозійні властивості в агресивних та біологічних середовищах.

Результати випробувань функціональних властивостей покриттів на ряді підприємств України, зокрема ТОВ “Екотехніка”  і ТОВ "ІНГИР" (м. Харків). НВП “Насостехкомплект” (м.Суми) та ВАТ “Укртранснафта” (Сумське районне управління), довели їх суттєві переваги перед багатьма типами існуючих. Розробки рекомендовані до впровадження, а одержані результати досліджень складають теоретичне підґрунтя для створення широкого спектру новітніх матеріалів і покриттів.


Останні новини