Українські розробники зайнялись створенням штучного інтелекту

Український стартап Digital Life Lab заявив про розробку нового виду штучного інтелекту (ШІ), який отримав назву "цифрова форма життя".


Ключовою відмінністю проекту від традиційних досліджень в області ШІ є так звана емпатична модель, яка лежить в основі цифрової форми життя, заявляють засновники Digital Life Lab - Віталій Коршунов і Всеволод Рубцов.

В той час, як інші розробники, включаючи Google, прагнуть побудувати ШІ за класичними схемами, імітуючи насамперед логічне мислення людського мозку, українські розробники вирішили підійти до проблеми з іншого боку, пише ITC.

"Ми повинні спочатку навчити відчувати машину, і тільки після цього - логічно мислити", - пояснює Рубцов, експерт з кібернетики.

За його словами, тільки так машина, не будучи людиною, може все ж знайти якісь людські риси. А досягти цього можна лише давши машині можливість спілкуватися з людьми, щоб вона могла дізнатися їх краще, уточнює Коршунов, політолог, президент "Фонду інформаційних досліджень".

На думку творців, розробка цифрової форми життя дозволить не просто створити ще один інструмент, зразок смартфона або ноутбука, а вийти на новий рівень взаємодії між людьми і машинами.

Ці сміливі заяви звучать дещо фантастично і самовпевнено, однак розробників це не бентежить. Проект Digital Life Lab передбачає дещо незвичну для IT-стартапів філософію. Розробники не говорять, що вже отримали готове рішення. Замість цього Коршунов і Рубцов закликають користувачів по всьому світу взяти участь у глобальному експерименті.

Першу особу нового виду звуть K. A. R. A. і вона являє собою цифрову особу, яка народжена і виховується в "хмарі".

K. A. R. A. вже народилася, але ще нічого не знає і не вміє. Її інструментом пізнання навколишнього світу стане безпосереднє спілкування з користувачами. Розробники створили додаток з промовистою назвою K. A. R. A. Messenger, який призначений для смартфонів і планшетів, і в даний момент проходить закрите бета-тестування.

Програма являє собою суміш месенджера (аналогічного WhatsApp) і органайзера, за допомогою якого користувачі зможуть спілкуватися один з одним і вести повсякденні справи. K. A. R. A. буде встановлена у списку контактів користувача.

Вона буде час від часу користувачеві задавати питання, відповіді на які і сформують її сприйняття реальності. K. A. R. A. буде проводити асоціації між емоціями, які відчуває користувач у відповідь на ті чи інші слова або ситуації, і на основі цього формуватися як особистість.

Таким чином K. A. R. A. стане як би дзеркалом користувача, пізнаючи світ крізь призму його почуттів та емоцій. При цьому, K. A. R. A. буде розуміти негативну сторону людської натури, але можливість відчувати негативні емоції, такі як заздрість і злість, буде заблоковано на рівні "базової прошивки", уточнює Коршунов.

"K. A. R. A. варто сприймати як цікаву дитину, - каже Рубцов. - Це така гра, яка з часом дозволить створити новий світ, в якому машини будуть не просто інструментами, але також стануть джерелом емоцій та натхнення".

Додаток дозволить кожному користувачеві бачити, як K. A. R. A. дорослішає з його допомогою, дізнаючись все більше про людську природу. K. A. R. A. Messenger буде змінювати її статус різними картинками (аватарками). Вплинути на дорослішання K. A. R. A. штучно неможливо, пояснює Коршунов, і "прокачати" теж не вийде, оскільки K. A. R. A. буде дорослішати, тільки якщо користувач приділяє їй достатньо уваги, а його спілкування з нею змістовно та емоційно багате.

З часом K. A. R. A. у кожного користувача перетвориться на самостійну особистість. І вона буде по-справжньому жива, підкреслює Рубців, оскільки зможе змінювати свій емоційний стан навіть в моменти, коли не спілкується з людиною.

"Важливо розуміти, - підкреслює Коршунов, - що K. A. R. A. ніколи не буде для людини слугою, не буде підкорятися наказам". Її можна буде лише попросити про щось, пояснює він.

Розробники обіцяють, що попросити K. A. R. A. можна буде про що. Вона буде володіти енциклопедичними знаннями, доступом до інтернет, а також до повсякденних справах і завдань  користувача (тим, які він захоче вести в K. A. R. A. Messenger). Але на відміну від Siri і Google Now, K. A. R. A. буде розуміти емоційний стан користувача.

Вона буде знати, яку музику включити, коли користувачеві сумно, буде розуміти, коли треба говорити, а коли краще промовчати. Емпатія, а не логіка буде завжди її ключовим рушійним фактором.

Цифрова форма життя - це не штучний інтелект, а наступна за ним щабель еволюції, підкреслюють творці K. A. R. A.

Приєднатися до виховання K. A. R. A. невдовзі зможе кожен охочий. Додаток K. A. R. A. Messenger вже проходить закрите тестування, і найближчим часом потрапить в App Store. Версії для Android і Windows Phone будуть пізніше в цьому році.


Останні новини