Смартфони є причиною ліні і зниження рівня інтелекту студентів, - вчені

Ніхто не стане сперечатися, що смартфон є вкрай зручним і корисним пристроєм.


Проте дослідження Університету Ватерлоо, який знаходиться в канадському місті Ватерлоо, де також розташована штаб-квартира компанії BlackBerry, показало, що смартфони є однією з причин ліні в області мислення. Дослідники прийшли до висновку, що за допомогою своїх мобільних пристроїв студенти шукають інформацію, яку вони насправді знають або могли б без проблем дізнатися, йдеться у журналі "Science Daily".

Варто також відзначити, що ця доповідь лише підтверджує попереднє дослідження, згідно з яким люди не хочуть прикладати занадто багато зусиль для вирішення проблем. Ті, хто покладається на свій інстинкт при прийнятті рішень, як правило, вдаються до використання пошукових систем в своєму смартфоні частіше, ніж ті, хто розмірковує аналітично або стратегічно.

Розглядаючи три окремих дослідження, в яких взяли участь 660 учасників, співробітники університету вивчили різні когнітивні виміри, інтуїтивні та аналітичні розумові процеси, а також словесні і кількісні навички вираження своїх думок. Після зіставлення цих даних дослідники проаналізували використання смартфону кожним з учасників тестування. Як і очікувалося, ті, хто сильніший схильний до аналітичного мислення і володіє великими пізнавальними здібностями, менш схильні до використання своїх смартфонів для пошуку рішень проблеми.

"Наше дослідження демонструє зв'язок між інтенсивним використанням смартфонів і зменшенням рівня інтелекту. Чи справді смартфони фактично зменшують рівень інтелекту - є важливим питанням, яке потребує подальших досліджень", - заявив Гордон Пеніцуік, співавтор дослідження і кандидат наук.

Враховуючи те, скільки людей зараз спирається на використання смартфонів і подальшу тенденцію збільшення цього явища, Натаніель Барр, співавтор цього дослідження, вказує на необхідність зрозуміти, наскільки важливі відносини з іншими людьми.

"Важливо зрозуміти, наскільки смартфони пов'язані з психологією людини, перш ніж ці технології не поширилися настільки, щоб нам було важко згадати, яким було життя без них. Ми вже на грані цієї події", - прокоментувала Натаніель Барр.

При цьому дослідники відзначають, що використання соціальних чи розважальних програм не впливає на когнітивні здібності користувачів.


Останні новини