Розроблено технологію одночасного прийому та передачі на одній частоті

Група вчених під керівництвом професора Харіш Крішнасвамі (Harish Krishnaswamy) з Колумбійського університету розробила технологію, що дозволяє одночасно передавати і приймати дані на одній частоті.


Досі це вважалося неможливим це робити одночасно, приймач і передавач повинні були працювати або в різний час, або на різних частотах. Повнодуплексний КМОП дозволить майже подвоїти доступний діапазон частот і швидкість обміну інформацією. Про цієї найважливішої розробці, представленої на Міжнародній конференції з напівпровідників (ISSCC) в Сан-Франциско, розповідає сайт (e) Science News.

Жин Жу (Jin Zhou), один з провідних дослідників, запевняє, що вони зуміли подолати найважливішу перешкода проблему відлуння - уявіть, що ви прислухаєтеся до далекого шепоту, в той час як хтось кричить прямо у вас над вухом. Тільки якщо якось «приглушити» крики, стане можливим почути шепіт.

Шанс практично моментально подвоїти пропускну здатність стільникових мереж, WiFi-передавачів та інших пристроїв, що використовують радіохвилі для передачі інформації, може мати велике значення, враховуючи безперервно зростаючі апетити додатків і користувачів - мережі наступного покоління, 5G, обіцяють тисячократно збільшення пропускної здатності, - а також що стає все гостріше проблему нестачі вільних частот. Можливості сучасних стандартів, начебто 4G / LTE, вже близькі до вичерпання. Проблема нестачі частот, до речі, особливо актуальна в Росії, де значну частину діапазону контролюють військові.


Останні новини