Великий андронний колайдер відновив роботу після тривалої перерви

Вчені з організації CERN (Європейська організація з ядерних досліджень) заявили, що Великий адронний колайдер (ВАК) знову запущений в роботу і почав видавати нові дані.


Найбільший у світі прискорювач частинок більше двох років перебував на ремонті і піддавався модернізації. Останній раз він експлуатувався в наукових цілях 27 місяців тому. Фактичний запуск Великого адронного колайдера відбувся ще в кінці минулого місяця, але лише сьогодні вранці оператори заявили про досягнення «стабільного випромінювання», необхідного для проведення експериментів, і отриманні перших даних.

Завдяки ряду реалізованих модернізацій, ВАК тепер здатний досягати рівня енергії 13 трлн електронвольт. Для порівняння, первісна конструкція, яка експлуатувалася  з 2010 по 2013 роки, володіла більш скромним показником на рівні 8 трлн електронвольт.

В процесі своєї роботи ВАК генерує промені з пучків спрямованих протонів, які рухаються на високій швидкості (близька до швидкості світла) по 27-кілометровому кільцю. Пучки рухаються в протилежних напрямках, що направляються надпровідними магнітами. Сьогодні ВАК працював з шістьма пучками, кожен з яких містив близько 100 млрд протонів. Ці показники будуть поступово збільшуватися аж до 2808 пучків в промені, що дозволить здійснювати до 1 млрд зіткнень в секунду.


Останні новини