У ХПІ відкрили перший у Східній Україні Центр сучасних технологій

Учора на кафедрі матеріалознавства НТУ «ХПІ» дали старт референтного Центру сучасних технологій в металографії і матеріалознавстві.


У лабораторії встановили світлові мікроскопи Primo Star та Stemi 2000-CS виробництва німецької компанії Carl Zeiss, а також обладнання харківської компанії «Укрінтех».

Мікроскопи прямої та інвертованої дії для макро- і мікродосліджень до 1000 крат збільшують досліджувані об'єкти, серед яких, зокрема: метали, сплави, біоматеріали. Устаткування застосовується в таких наукових сферах, як археологія, історія, хімія, біологія, медицина та ін.

«Дуже важливо, що за допомогою сучасних мікроскопів можна досліджувати організми на клітинному рівні, що дозволить на ранніх стадіях діагностувати початкові стадії хвороби, в тому числі рак. А якщо, скажімо, проаналізувати структуру металу клинка IX ст. можна зробити висновки про те, як раніше розвивалися металургія, озброєння», — підкреслив завідувач кафедри матеріалознавства Олег Соболь.

Студенти та аспіранти Політеху використовуватимуть це обладнання в процесі навчання, а також для досліджень в рамках дипломних та дисертаційних робіт.

«Використання даних мікроскопів виводить наші дослідження на новий, більш високий рівень», — зазначив майстер виробничого навчання кафедри матеріалознавства Сергій Князєв.

Керівництво кафедри матеріалознавства та механіко-технологічного факультету, всіх співробітників, студентів з відкриттям сучасного Центру, а також появою нових можливостей у навчанні та міжнародній науковій діяльності привітав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Як повідомив завідувач кафедри матеріалознавства Олег Соболь, вже через кілька місяців (березень-квітень 2016 р.) планується відкриття нових приміщень Центру за участю представників керівництва компанії Carl Zeiss і керуючого компанії OPTEC в країнах Східної Європи Максима Ігельник. Намічається подальше розширення дослідницького комплексу за рахунок сучасного обладнання Carl Zeiss і OPTEC, у тому числі для растрової електронної мікроскопії.


Останні новини