Сільська молодь потіснила міську з місць державного замовлення за рахунок сільського коефіцієту

Зі слів Гриневич, застосування сільського коефіцієнту не значно підвищує кінцевий результат абітурієнта.

В ефірі "5 каналу" міністр освіти й науки України Лілія Гриневич пояснила, чому, умовно кажучи, в одну і ту ж спеціальність на державне замовлення пройшли абітурієнти з нижчими балами: "Такого бути не може, хіба що застосовувався, наприклад, сільський коефіцієнт. Якщо ця дитина була з села, то в неї домножувався сукупний результат на 1,02".

Ведучий уточнив, наскільки справедливо запроваджувати відповідний сільський коефіцієнт.

"На превеликий жаль, в нас справді нерівний доступ до якісної освіти і він залежить не тільки від доступу до інтернету. Але якщо є маленька школа і в класі навчається десять учнів, і в нас таке буває в старших класах, тому ми зараз створюємо мережу опорних шкіл, куди ми будемо возити старшокласників, і один вчитель навчає п'яти предметам. Дитина може бути дуже талановита і вона працює, старається, і робить все, що може. І можливо, ця дитина потім, і так часто буває у вищому навчальному закладі, ще навіть випередить того, хто мав трошки вищий результат. Адже цей коефіцієнт не надто значно підвищує результат", - зазначила міністр.

Нагадаємо, цьогоріч запроваджені так звані регіональний, галузевий та сільський коефіцієнти. Це означає, що конкурсний бал буде домножуватись на коефіцієнт. Цими коефіцієнтами, зі слів Гриневич, Міносвіти хоче збалансувати кількість вступників по всіх регіонах України.

"Не може бути таке, що всі вступають тільки в одне місто Київ. Одним зі стимулів обирання інших міст є регіональний коефіцієнт. Якщо діти вступають до Києва, то їхній коефіцієнт 1. Якщо до Дніпра, Львова, Одеси, Харкова – 1,01, якщо до Донецької чи Луганської областей, переміщених вишів, то їх коефіцієнт 1,03. По всіх інших регіонах – 1,02", – пояснила міністр.

Галузевий коефіцієнт зорієнтовано на природничо-технічні спеціальності. Якщо говорити про сільські коефіцієнти, то конкурсний бал дітей, що навчаються в сільських населених пунктах, буде домножуватись на 1,02.


Поділіться з друзями:   

Останні новини