Технологічні спеціальності, богослов'я та релігієзнавство не користуються популярністю, - Лілія Гриневич

В переліку спеціальностей, на які було найменше подано заяв абітурієнтів, були технологічні спеціальності, а також богослов'я та релігієзнавство.


Міністр Лілія Гриневич озвучила перелік непопулярних спеціальностей, повідомляє "Главком".  За словами міністра, найбільше заяв було подано на філологію.

"Звичайно, тут основний внесок - іноземна філологія. Люди прагнуть вивчати іноземні мови і це, в принципі, правильно", - каже Гриневич.

За її даними, на другому місці за популярністю - право, потім - менеджмент, медицина, комп'ютерні науки, туризм. Далі йде середня освіта - це вчителі, психологія, економіка та інженерія програмного забезпечення.

"Найменш популярні спеціальності, - сказала вона. - Це: богослов'я, гідроенергетика, релігієзнавство, суднобудування, деревообробні та меблеві технології, атомна енергетика, гідротехнічне будівництво, водна інженерія. Тобто і технологічні спеціальності, які нам дуже потрібні, є в цьому переліку непопулярних спеціальностей".

Вона додала, що прийнятий парламентом закон "Про освіту" пропонує створити такий місток між ринком праці і системою освіти - так званий Національний центр професійних кваліфікацій.

"Цей центр покликаний збирати інформацію від ринку праці про сучасні профстандарти, щоб потім вони віддзеркалювалися в освітніх стандартах. Ми маємо відповідати на потреби ринку праці. В цивілізованих країнах, де є прогресивні освітні системи, оновлюються стандарти освіти відповідно до оновлення профстандартів. Наприклад, для програміста, чи спеціаліста з кібербезпеки, чи інших спеціальностей. Життя йде вперед, на ринку праці з'являються нові вимоги до таких фахівців. Система освіти на них повинна реагувати", - каже Гриневич.


Поділіться з друзями:   

Останні новини