За користування ЄДЕБО виші платитимуть на 66 копійок більше, однак зменшення вартості планується вже з IV кварталу, - ДП «Інфоресурс»

З ІІІ кварталу 2017 року українські ВНЗ платитимуть за користування Єдиною державною електронною базою з питань освіти (ЄДЕБО) 1.98грн у розрахунку на одного студента, однак уже вживаються заходи, що дозволять зменшити плату за послуги з IV кварталу 2017-го.


Про це повідомляє державне підприємство «Інфоресурс».

Підвищення має бути тимчасовим і потрібне для покриття витрат на модернізацію, обслуговування та супроводження програмного та апаратного забезпечення ЄДЕБО.

«Наше завдання зробити роботу ЄДЕБО максимально комфортною для користувачів. Для цього нам необхідно підвищити плату за користування програмним забезпеченням. Однак ми працюємо над тим, аби зменшити її з IV кварталу 2017-го. Ця система виконує багато функцій, які значно полегшують життя вишам, але щоб вона працювала належним чином, ми ще маємо її доопрацювати», – зазначає директор ДП «Інфоресурс» Оксана Бєлік.

Слід також зазначити, що за приблизними розрахунками на одного студента-бюджетника в рік держава виплачує вишам 26 тисяч гривень.

У ЄДЕБО є також нова функція – відкритий Реєстр навчальних закладів. Вперше з’явилося відкрите джерело актуальної та достовірної загальної інформації про навчальні заклади України, що забезпечує:

- єдиний державний облік та ідентифікацію навчальних закладів та їхніх відокремлених структурних підрозділів;
- можливість класифікації навчальних закладів та їхніх відокремлених структурних підрозділів для отримання статистичної інформації у формалізованому вигляді;
- проведення спостережень за структурними змінами в системі освіти – створенням, реорганізацією і ліквідацією навчальних закладів та їхніх відокремлених структурних підрозділів;
- фізичних і юридичних осіб достовірною інформацією про навчальні заклади та їхні відокремлені структурні підрозділи;
- можливість для аналізу відомостей про навчальні заклади та їхні відокремлені структурні підрозділи з метою забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері освіти;
- проведення аналітичних досліджень та прогнозування тенденцій розвитку системи освіти.

Вартість користування реєстром складає 528 гривень на квартал. Ці коши необхідні для підтримки, оновлення та розвитку реєстру. Також планується, що нове програмне забезпечення дозволить здійснювати ліцензування вищих навчальних закладів автоматизовано.

Нагадуємо, що наприкінці травня – на початку червня 2017 року було замінене програмне забезпечення, за допомогою якого функціонує Єдина державна електронна база з питань освіти, з приватного на державне. Його розробка відбувалася у надзвичайно стислі терміни, що призвело до недоліків у роботі програмного забезпечення протягом вступної кампанії цього року.

Відповідно до умов договору про закупівлю послуг з розробки вказаного програмного забезпечення, розробник зобов’язаний один рік безкоштовно забезпечувати функціонування та технічну підтримку програмного забезпечення. ДП «Інфоресурс» як технічний адміністратор ЄДЕБО продовжує безперервну роботу над вдосконаленням функціоналу державного програмного забезпечення Єдиної бази та усуненням проблем у його роботі.


Поділіться з друзями:   

Останні новини