Тест з англійської мови: роз’яснення УЦОЯО щодо завдань №51, №55 та №58

На засіданні експертної комісії з питань визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що використовуються як державна підсумкова атестація, при Українському центрі оцінювання якості освіти було вивчено зміст і психометричні характеристики завдань № 51, № 55 та № 58 основної сесії ЗНО з англійської мови.


Члени комісії підтвердили коректність завдань, однак зазначили, що вони є достатньо складними для тих осіб, які навчалися на рівні стандарту.  З огляду на це було прийнято рішення розширити верхні діапазони шкали 1–12 балів результатів державної підсумкової атестації. Так, для отримання 10 балів з англійської мови достатньо було набрати 41 бал, а з німецької – 43.

Нижче наведено змістовний аналіз означених завдань (із текстами завдань можна ознайомитися за посиланням).

ЗАВДАННЯ №51

У реченні завдання 51 вжито конструкцію «Складний підмет» (Complex Subject), яка передбачає вживання саме форми інфінітива з часткою to.

Наприклад: He is known to live in Kyiv.

Sarah was reported to have objected the plan.

Andy has been seen to leave the bank.

She is believed to be travelling about the US now.

Отже у реченні завдання 51 They can see reasonably well with their eyes (in laboratory tests they have been shown to distinguish shapes and colors після have been shown єдиною можливою формою є інфінітив з часткою to. Саме так, як ужито словосполучення to be able to, яке у своєму складі має інфінітив to be. Форма дієслів, що вживаються після інфінітивів у конструкції «складний підмет», залежить від сполучуваності саме цих дієслів, а не від уживання конструкції «складний підмет». Наприклад, у реченні She is known to enjoy singing (де конструкція is known to enjoy є складним підметом) – це герундій. Але дієслово, ужите саме в конструкції «складний підмет» має форму інфінітива з часткою to. Тому правильною відповіддю до завдання 51 буде варіант to distinguish. А речення має таке значення: «Вони можуть досить добре бачити (під час лабораторних тестів з’ясувалося, що вони розрізняють форми предметів і кольори), ….».

ЗАВДАННЯ №55

Програма зовнішнього незалежного оцінювання (розділ «Дієслово») включає підрозділ «Дієслівні конструкції», до яких належать конструкції «складній додаток» та «складний підмет», отже завдання 55 відповідає програмі ЗНО. Завдання на перевірку граматичних навичок уживання інфінітивних конструкцій належать до категорії складних, наявність яких передбачено специфікацією тесту.

ЗАВДАННЯ №58

Речення, у якому вміщено завдання 58: However, you only have to travel another few thousand miles away before all man-made objects fade from view – є складнопідрядним з підрядним реченням часу, що вводиться сполучником before. У підрядних реченнях такого типу, відповідно до правил граматики англійської мови, передбачене вживання теперішніх часів, отже:

• варіанти will fade та would fade є неможливими, оскільки є формами the Future Simple та the Future-Simple-in-the-Past;

• варіант fades є неможливим, оскільки є формою the Present Simple третьої особи однини, у той час як підмет підрядного речення часу objects вжито у множині.

Саме тому варіант fade, що є формою the Present Simple третьої особи однини, є єдиною правильною відповіддю до цього завдання.

За інформацією УЦОЯО


Поділіться з друзями:   

Останні новини