Кабмін затвердив держзамовлення для вступу до вишІв

Загальний обсяг державного замовлення на бакалаврів і магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування цього року складає 84 тис 610 місць.


Оскільки кількість випускників шкіл цьогоріч скоротилася на 4%, то й держзамовлення складає близько 96% порівняно з 2017-м. Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, коментуючи обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2018-му, що були затверджені Урядом сьогодні, 11 липня 2018 року.

«Для наших закладів було збільшено державне замовлення для підготовки вчителів – з 17,0% у держзамовленні 2017-го до 17,6% в 2018 році, за галуззю знань «Аграрні науки та продовольство» – з 6,7% у 2017-му до 6,9% в 2018 році, за галуззю знань «Інформаційні технології» – з 12,0% до 12,1%. В абсолютних величинах ми можемо говорити про подальше збільшення замовлення для природничих наук – на 2,4% порівняно з минулим роком, математики та статистики – на 4,4%, удвічі збільшено обсяг держзамовлення на спеціальність «Матеріалознавство», –  повідомила Міністр.

Вона також зазначила, що при зростанні замовлення на необхідних державі фахівців, зменшується замовлення на так звані кон’юнктурні спеціальності, які популярні серед вступників, але не мають гострої потреби на ринку праці.

«Враховуючи ситуацію та потреби ринку праці, приблизно на 5% в абсолютних величинах було зменшено замовлення за спеціальністю «Право» на денній формі навчання. При цьому 2018-го держава взагалі не виділятиме кошти для підготовки юристів на заочній формі навчання. Також зменшено держзамовлення за галузями знань «Управління та адміністрування» – приблизно на 5,7% в абсолютних величинах, «Соціальні та поведінкові науки»  – приблизно на 13,4% в абсолютних величинах, спеціальності «Готельно-ресторанна справа» – приблизно на 9% в абсолютних величинах», – пояснила Лілія Гриневич.

Найбільш вагома структурна зміна в державному замовленні цього року відбулася за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Молодший спеціаліст». Здебільшого його здобувають у коледжах після 9-го класу. На початку 2018-го фінансування більшості коледжів було передано на місцевий рівень. Таким чином цього року замовлення на підготовку кадрів для цих закладів робитимуть місцеві органи самоврядування (регіональне замовлення), а відповідне державне замовлення зменшується на 17 тис 965 місць (близько 31,4% від минулорічного обсягу).

«При цьому для коледжів у структурі державних університетів, академій та інститутів, що продовжують фінансуватися з Держбюджету, держзамовлення збільшено приблизно на 5%. Це вмотивовано тим, що саме цього року вперше за тривалий час випускників 9-х класів більше, ніж торік», – пояснила Міністр.

Загалом же 2018 року за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями (бакалавр/магістр/молодший спеціаліст), на аспірантуру та докторантуру державне замовлення складає 167 тис 016 місць. З них 152 тис 956 місць – замовлення на підготовку фахівців за денною формою навчання.


Поділіться з друзями:   

Останні новини