Визначати скільки балів 120 або 140 – це окрема справа кожного університету, - Ігор Лікарчук

Підняття спільного прохідного балу до ВНЗ адміністративними методами є не найкращим шляхом до поліпшення якості освіти.


Університет самостійно має визначати, яких абітурієнтів брати на навчання. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів директор центру тестових технологій і моніторингу якості освіти, екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

"Цей факт підняття мінімальної кількості балів, щоб взяти участь у конкурсі, може призвести до того, що у нас відбуватиметься нівелювання ролі та значення дуже багатьох ВНЗ. Тобто, це оптимізація чисто адміністративними методами. Ці 140 балів, запроваджені в рамках всієї держави, призведуть до того, що на вступі до провідних ВНЗ це ніяк не позначиться, але суттєво позначиться на вступі до непровідних ВНЗ, які розташовані в обласних центрах, або є менш престижними", - зауважив І.Лікарчук.

За його словами сам університет має визначати, кого йому брати на навчання. Це один із принципів університетської автономії, академічної свободи університету. Тому що якщо хтось за нього буде визначатись, з яким балом йому приймати випускників, то для чого там приймальна комісія, для чого там ректор. Тобто я за те, щоб університет власне міг сам вирішити, який студент йому потрібен. І що він визначати скільки балів: 120 або 140 – це справа університету.

Також експерт відмітив, що показники результатів, які демонструють під час навчання у ВНЗ по відношенню до тих результатів, які вони показали на ЗНО ще не опрацьовані.

"В мене є дані за 2008 рік. дані за 2009 рік зараз опрацьовуються. А за 2010-2011 ця робота ще і не починалась. Рівень кореляції між результатами зовнішнього оцінювання і результатами навчання в університеті є майже 72%. Тобто 72%, що навчаються в університеті на перших курсах підтвердили той результат, який вони отримали на ЗНО. Це результат дуже високий, тому що в світовій практиці гарним результатом вважається 45-48%", -  відмітив І.Лікарчук.


Поділіться з друзями:   

Останні новини