Євген Суліма: впровадженням ЗНО ми завдячуємо США

Про це заступник мініста розповів під час інтерв'ю газеті "Освіта України", ділячись враженнями про недавню поїздуку до США.


– Наша делегація зустрічалася також з президентом і віце-президентом Американських рад з міжнародної освіти,– розповідає Євген Суліма.– До речі, я хотів би сказати, що якраз завдяки співпраці з Американськими радами в Україні і з’явилось зовнішнє незалежне оцінювання. Тобто багато методичної допомоги, фінансових питань, пов’язаних з упровадженням ЗНО саме і взяла на себе ця організація. Мені приємно було, насамперед, подякувати президенту Американських рад з міжнародної освіти Дену Девідсону і віце-президенту Давіду Паттону за все це. Водночас ми обговорили питання зовнішнього тестування і погодилися, що не може бути абсолютизації ЗНО як єдиного інструмента відбору майбутніх студентів вищих навчальних закладів.

На зустрічі в університеті імені Джорджа Вашингтона я спитав, як до них потрапляють студенти. З'ясувалося, крім тестів обов’язково треба отримати рекомендації від шкільних радників. Їх має бути не менш як два, й у цих документах детально описано здібності майбутнього студента. По-друге, вступник обов’язково повинен написати есе про те, чому він хоче здобути саме цю спеціальність, який у нього хист, плани. Тобто університет має більш об’єктивну інформацію про кожного абітурієнта. Крім того, при вступі до університету імені Джорджа Вашингтона враховується також і середній бал атестата про середню освіту.

Президент і віце-президент Американських рад погодилися зі мною, що не може бути абсолютизації ЗНО і відбору студентів тільки за одним критерієм. А також з тим, що в проекті закону «Про вищу освіту» в нас є критерії, які не дають абсолютизувати зовнішнє тестування. Це врахування середнього бала атестата і можливість ураховувати бал вищого навчального закладу.


Поділіться з друзями:   

Останні новини