Директор УЦОЯО Ірина Зайцева: Як правильно підготуватись до ЗНО?

Інтерв’ю директора Українського центру оцінювання якості освіти Ірини Зайцевої газеті «Освіта України» від 6 лютого 2012 року № 6 (1276).


ЗНО – 2012: не користуйтеся підробками!

— Я застерігаю людей, які готуються до складання ЗНО: не користуйтесь неперевіреними джерелами, — каже директор УЦОЯО Ірина Зайцева. — Програми ЗНО затверджуються щорічно, тому ми переглядаємо і посібники, які рекомендуються для підготовки до тестування.

Неякісна «Літера»

За висновками фахівців МОНмолодьспорту і УЦОЯО, до неякісних джерел належить продукція видавництва «Літера», що з посиланням на рекомендацію МОНмолодьспорту позиціонується як «навчальні посібники» для підготовки до ЗНО — 2012. Це такі видання:

  • Мясоєдова С. В. Зовнішнє оцінювання (підготовка). Англійська мова. Типові тестові завдання. Збірник. – К.: Літера ЛТД, 2012;
  • Мясоєдова С. В. Зовнішнє оцінювання (підготовка). Англійська мова. Експрес-підготовка. – К.: Літера ЛТД, 2012;
  • Підгірний В. І., Лєонтьєв Д. В. Зовнішнє незалежне оцінювання. Біологія: Типові тестові завдання. Збірник. – К.: Літера ЛТД, 2012;
  • Радченко І. О., Орлова О. М. Українська література: комплексне видання для підготовки до ЗНО. – К.: Літера ЛТД, 2012.

— Це вже не перший такий випадок, — розповідає Ірина Павлівна. — Два місяці тому міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник демонстрував на апаратній нараді схожий посібник — з історії. Було призначено комісію, до складу якої входили директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОНмолодьспорту Олег Єресько, директор Юридичного департаменту Ольга Кравченко й директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод. У посібнику з історії був фальшований гриф. А потім з’явилися посібники з біології й англійської мови. Їх показали мені методисти УЦОЯО. Ці книжки продавалися на одному із столичних книжкових ринків. Я радію, що ми виявили ці неякісні посібники саме завдяки ініціативі методистів центру, які вболівають за свою професійну гідність. Вони вирішили, що не можна допускати, аби такі видання з’являлись і вводили в оману майбутніх учасників ЗНО.

Щодо поширення видавництвом «Літера» неправдивої інформації стосовно тестів ЗНО – 2012 з посиланням при цьому на начебто схвальні рекомендації МОНмолодьспорту міністерство вже звернулося до Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України.

— Цими виданнями користуватися не тільки не корисно, а й шкідливо! Якщо абітурієнт займатиметься за таким посібником, то він не підготується до ЗНО якісно, — наголошує Ірина Павлівна. — Адже у змісті не дотримуються вимог до цьогорічних тестів. Є єдиний комплект посібників, за який я можу взяти відповідальність — це серія навчальних посібників «Індивідуальні комплекти для підготовки до ЗНО – 2012». Їх укладали методисти УЦОЯО, ми пройшли всі необхідні процедури щодо отримання грифа в ІІТЗО, всі експертизи. Тож цей посібник справді відповідає програмам ЗНО з усіх предметів 2012 року. Ще не побачив світ індивідуальний комплект із всесвітньої історії, адже сама програма була затверджена пізніше. Та в першій половині лютого чекаємо і на цей посібник.

Основне у підготовці — системний підхід

Директор УЦОЯО розповіла про переваги індивідуальних комплектів, які підготували фахівці центру.

— Найголовніша перевага —в концептуальності, системності підготовки, — говорить Ірина Павлівна. — Адже в комплекті є все те, що дасть змогу абітурієнтові спланувати свою підготовку. Він ознайомиться з демонстраційним тестом, потренується, бо є добірка завдань, спробує свої сили, адже є бланки, які він може заповнити. Одне з основних завдань індивідуального комплекту полягає в тому, щоб людина «занурилася» в ту ситуацію, яка її чекає на ЗНО. Я вважаю, що коли максимально моделюєш ту ситуацію, в якій опинишся, то це вже є істотною підготовкою — зокрема, психологічно.

Ірина Зайцева розповіла, що нині триває робота над створенням банку тестових завдань.

— Сподіваюся, що це важливе завдання буде виконане вже через півтора року, — каже Ірина Павлівна. — Тоді до тестів буде простіше готуватися, адже до банку тестових завдань потраплять ті завдання, які щорічно обиратимуться на «бойове» тестування методом випадковості.

Не користуйтеся старим

— Є предмети, тестові завдання, які цьогоріч зазнали серйозних змін. Один з них — англійська мова. І ті завдання, які були в 2009 чи 2010 роках нині абсолютно не підходять для підготовки до ЗНО — 2012, — зауважує Ірина Зайцева. — Тести з інших предметів зазнали менших змін, однак вони теж є суттєвими — тести вдосконалюються, змінюється кількість тестів того чи іншого типу. Процес поліпшення є постійним, тому щороку ми переглядаємо посібники, які рекомендуються для підготовки до ЗНО. Але є несумлінні видавці, які просто дають іншу обкладинку. Наприклад, змінюють обкладинку збірників тестів 2009-го року на нинішній, 2012 рік. І покупець вважає, що може ефективно готуватися за цим виданням до ЗНО — 2012. Але це не так.

Я не кажу, що нічого іншого не треба використовувати. Крім індивідуальних комплектів, які ми підготували, ми прорецензували близько десяти посібників з різних предметів. Офіційно зверталися видавництва «Грамота» і «Генеза». Ми зробили висновок, що ці видання можуть бути використані при підготовці до цьогорічного тестування.

Корисно і вчителеві

Нині у школах тестові завдання перестали бути методичною екзотикою і широко використовуються на уроках як засіб перевірки знань. Тож індивідуальні комплекти будуть корисні не тільки учневі, а й учителю, зацікавленому в якісній підготовці до незалежного оцінювання.

— Передусім, учителю-предметнику буде цікавою специфікація тесту — типи предметних завдань, їх співвідношення в тесті, — розповідає Ірина Зайцева. — Це дасть змогу педагогу краще планувати свою роботу з підготовки учнів до ЗНО. Він побачить, які із завдань виконуються легше, а які викликають труднощі.

Поради від директора

Ми попросили директора УЦОЯО дати кілька порад абітурієнтам.

— Перше: я раджу всім абітурієнтам якнайшвидше визначитися з тим, які предмети вони хочуть складати на ЗНО, — радить Ірина Павлівна. — Цьогоріч ми очікуємо більш як 400 тисяч абітурієнтів, однак нині зареєструвалося лише близько 80 тисяч. Це — тільки п’ята частина, а реєстрація триває до 20 лютого. Отже, половина терміну реєстрації вже пройшла. Мабуть, багато абітурієнтів ще обирає предмети — це потрібно зробити якомога швидше. Друге: треба спланувати свою підготовку, використавши програму ЗНО з предмета — скласти план підготовки за темами. Третя порада — після отримання запрошення на ЗНО подивитися розташування пункту тестування. Бажано навіть поїхати туди, щоб розрахувати час, потрібний на дорогу.

Максим КОРОДЕНКО, «Освіта України»


Поділіться з друзями:   

Останні новини