ГМ ОПОРА: УЦОЯО було не готове до викликів новітніх технологій під час тестувань

Проблемою та викликом ЗНО 2012 року стала неготовність Українського центру оцінювання якості освіти до викликів новітніх технологій, які застосовували абітурієнти на пунктах тестувань.


Про це учора під час прес-конференції повідомила координатор освітніх програм громадської мережі ОПОРА Ольга Стрелюк.

"Зокрема, ідеться про використання мобільних телефонів і про можливість фотографувати завдання, щоб виставляти їх до мережі інтернет, аби інші абітурієнти могли ними скористатися. Були зафіксовані випадки, коли під час тестування з української мови кілька завдань були розміщені в мережі інтернет. Тобто УЦОЯО на перспективу має подбати про мінімізацію таких ризиків, щоб усе не зійшло нанівець", – сказала вона.

О.Стрелюк також зауважила, що використання мобільних телефонів є найбільшою проблемою.

"Ще в березні директор УКЦОЯО заявив про те, що на пунктах тестування будуть застосовуватись металошукачі, камери відеоспостереження. І вже перше тестування з хімії показало, що половина пунктів тестування не були забезпечені металодетекторами. А ті, які були забезпечені, там була відсутня процедура єдиного використання таких металошукачів, і ми фіксували різні підходи їх застосування та різні наслідки, які спричиняли виявлення того чи іншого технічного допоміжного засобу у абітурієнтів. На деяких пунктах тестування під час виявлення мобільного складався акт про порушення, і абітурієнт видалявся з пункту тестування, що є абсолютно правильно відповідно до регламенту проведення ЗНО, а в інших пунктах тестування, хоч телефон і виявлявся, але якщо він був вимкнутий, то для таких абітурієнтів робили поблажку, і їх не вилучали з пунктів тестування", – додала вона.

За словами О.Стрелюк, як показав досвід використання металошукачів, то вони не здатні протидіяти тим технологіям, які зараз є в пунктах тестування.

"Важливо теж зазначити, що не було передбачено окремого фінансування УЦОЯО та, відповідно, у держбюджеті на забезпечення металошукачами всіх пунктів тестування. …Металошукачі залучалися з державної служби охорони, і їх використовували охоронці, які працювали на пункті тестування й забезпечували правопорядок, а також які мали охороняти контейнер із тестовими завданнями, і не було використано конкретної процедури застосування металошукачів. Тому що застосування на вході до пункту тестування не призводило до жодного результату, бо металошукач реагував на всі металеві предмети, і, таким чином, не можна було визначити – телефон це чи ні", – резюмувала вона.


Поділіться з друзями:   

Останні новини