Деякі ВНЗ наживались на цьогорічних абітурієнтах

Як варто було й очікувати, черги цього року у перший тиждень вступної кампанії були значні, адже зазвичай абітурієнти переконані, що швидкість подачі заяв сприяє їхньому зарахуванню.


Як повідомляє Громадянська мережа ОПОРА, окрім цього, кількість випускників, які зареєструвалися для проходження ЗНО цього року зросла на 22%. Такий наплив абітурієнтів спричинив багато невдоволень і незручностей як для вступників, так і для членів приймальних комісій. Окремі ВНЗ творчо вирішували ці проблеми, наприклад, у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка абітурієнти формували поіменні списки, а в приймальних комісіях Одеського національного політехнічного університету й Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова   самостійно видавали номерки з часом і днем подачі документів. У Рівненському державному гуманітарному університеті студенти-охоронці вирішили заробити на абітурієнтах та пропонували їм пройти до приймальної комісії без черги. Така послуга в перший день вступної кампанії коштувала 60, наступного – 70 грн.

Траплялися також випадки, коли вступники, стоячи у черзі та вивчаючи правила прийому ВНЗ, дізнавалися про додаткові документи, які потрібно було подавати до приймальних комісій – ідентифікаційні коди, військові квитки, а окрім цього – папки, конверти з марками. У Донецькому національному університеті, як і в інших закладах, до переліку документів входять фотокартки, але їх розмір не стандартний – 3х4 см, а  – 4х5 см. Усім абітурієнтам, які не мають такі фото, пропонують їх зробити у сусідньому кабінеті біля приймальної комісії за 30 грн. Абітурієнти та їх батьки розцінюють це не що інше, як метод додатково заробітку університетом.

Слід також зазначити, що у більшості вищих навчальних закладів відсутні умови для подачі документів абітурієнтам з особливими потребами: немає пандусів, ліфтів, дзвінка або чергового, який відповідає за виклик працівника приймальної комісії.


Поділіться з друзями:   

Останні новини