Технічні проблеми далися в знаки уже з перших днів вступної кампанії - ГМ ОПОРА

Приймальні комісії почали скаржитися на неефективну роботу Єдиної державної електронної бази з питань освіти, абітурієнти – на незадовільний стан подачі електронних заяв для участі у конкурсному відборі.


Оскільки система електронного вступу постійно «зависала», то вступник не міг зрозуміти чи вдалося йому подати заявку, чи ні. Більшість таких абітурієнтів, розчарувавшись у системі, поїхали здавати документи особисто. Ті, кому все ж таки вдалося дистанційно відправити заяву, мали проблеми із неправильно вказаною датою видачі медичної довідки, статі, громадянством, балами сертифікату чи додатка до атестата зі школи.

Таким чином, система електронного вступу, яка була покликана полегшити життя вступникам, спрацювала проти них. Окрім цього, електронний вступ був передбачений лише для абітурієнтів, які бажали отримати освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» та вступали на денну форму навчання. Оскільки у медичних закладах готують спеціалістів, то такі абітурієнти не могли скористатися електронною подачею документів. Хоча насправді це технічна проблема, яку неважко виправити, проте розробники не передбачили її заздалегідь і не стали виправляти в процесі.

Через наплив абітурієнтів, дані яких потрібно було вводити у ЄДЕБПО, більшість ВНЗ у перші тижні вступної кампанії не могли працювати з системою повноцінно, тому електронну заявку обробляли через 5-10 днів. Часто виникали ситуації, коли вступник подав документи у приймальну комісію, а пізніше реєструвався ще й у електронній формі у інших ВНЗ. Якщо абітурієнт подав електронні заяви до 5 вишів, то у першому, куди він заніс документи особисто, його зареєструвати уже не могли.

Окрім цього, траплялися ситуації, коли з якихось причин вищий навчальний заклад одразу не вніс у ЄДЕБПО дані про абітурієнта, який подав документи ще на початку липня. І попри те, що вступник був рекомендований до зарахування у першій хвилі та подав вчасно усі документи, – через не реєстрацію у ЄДЕБПО не може стати студентом (Донецький національний університет). Щоправда є випадки, коли проблему створив сам абітурієнт, порушивши Умови прийому і подавши документи до 6 і більше навчальних закладів. Цілком логічно, що у такому випадку, у котромусь із них його не могли зарахувати.


Поділіться з друзями:   

Останні новини