В Україні сформовано правила вступу до вищих навчальних закладів у 2013 році

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України (МОНМС) планує до кінця тижня затвердити правила вступу до вищих навчальних закладів у 2013 році. Абітурієнтам хочуть підняти прохідний бал.


 

У Міносвіти повідомили, що правила можуть затвердити до кінця цього тижня. "Зараз ними займається робоча група, у неї є маса побажань від ВНЗ, студентських організацій і т.п. Як тільки зведений текст буде підготовлений, ми винесемо його на публічне обговорення на сайті міністерства", – розповів міністр освіти Дмитро Табачник.

Швидше за все, цього року дослідницьким ВНЗ (а це віп-ВНЗ країни – КНУ, КПІ, НАУ) дадуть фору: подавати до них документи можна буде на два тижні раніше, ніж до інших ВНЗ.

"Абітурієнти зможуть перевірити свої сили, спочатку подавши документи до провідних ВНЗ", – пояснив перший проректор Київської політехніки Юрій Якименко. Втім, його колеги говорять, що це не вдарить по інших ВНЗ недобором. "Якщо майбутній студент вирішить поступати до конкретного ВНЗ, він не змінить свого рішення тільки тому, що, наприклад, в НАУ раніше приймають заяви. Зате це допоможе розвантажити приймальні комісії", – вважає ректор Національного гірничого університету (НГУ) Геннадій Півняк.

Також є ідея підняти для вступників прохідний бал, який ставлять за підсумками тестування з профільного предмету до 150. "Цього року бал було піднято з 124,5 до 140. І практика показала корисність цього нововведення. Так, близько 100 тисяч абітурієнтів не змогли поступити до ВНЗ і змушені були йти в коледжі. Зате рівень знань тих, хто поступив, вищий, ніж був у попередні роки. Тому хотілося б залишити цю норму", – сказав Ю.Якименко.

Також у 2013 році у вступників, швидше за все, не прийматимуть відразу оригінали документів. Ця норма могла б звести до мінімуму махінації під час трьох хвиль зарахування майбутніх студентів. Нерідко вони скаржилися, що поки вони везли оригінали, ВНЗ вже встигав рекомендувати до зарахування людей з більш низькими балами. Якщо ж в кожному ВНЗ лежатимуть лише копії, то всі вступники будуть у рівних умовах.

Багато суперечок викликала ідея скоротити кількість ВНЗ, куди можна буде подавати документи. Керівники ВНЗ наполягають на скороченні ВНЗ хоча б до трьох. Зараз можна подавати у п'ять ВНЗ, плюс у кожному з них – на три напрями. У результаті виходить, що кожен вступник може подати 15 заяв, і більшість цим правом користується.

"Це велике навантаження на приймальні комісії та зайві витрати. Якщо цього року в міністерстві назустріч нам не підуть, добиватиметься в наступному", – сказав Г.Півняк. Також ця норма допомогла б майбутнім студентам ретельніше підходити до вибору майбутньої професії. У МОНМС запевняють, що не введуть цю норму, оскільки вона скорочує права абітурієнтів на вибір освіти.

З наступного року студенти замість звичайних студентських квитків зможуть одержувати електронні "2 в 1" – квиток і банківська картка. Таку ідею зараз обговорюють в Міносвіти. "Електронний квиток істотно спростив би студентам життя. Наприклад, якщо зараз студквиток втратити, то пройде 6-7 місяців на його відновлення. А електронний зроблять за 30 днів з моменту заяви про втрату, – повідомив координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Чорних. – Оскільки один банк нараховуватиме стипендії – Ощадбанк, то виплата здійснюватиметься в один час. І, головне, електронний квиток видаватиметься безплатно, зараз за нього студенти платять 37,50 грн".

У міністерстві говорять, що ідею підтримують: "Експеримент із такими квитками успішно пройшов в деяких ВНЗ. І непогано було б, щоб їх розповсюдити на всі ВНЗ. Але ініціатива має надходити також і від самих навчальних закладів", – сказали в МОНМС.


Поділіться з друзями:   

Останні новини