Українські вузи вперше не підвищили вартість навчання

Цього року українські вузи вперше не підвищили вартість контракту, а деякі з них навіть знизили (наприклад, КПІ). Винятком не став і КНУ ім. Т.Шевченка - там вперше не підняли ціну ні на одну спеціальність.


Як передають "Вісті", проректор з науково-педагогічної роботи вузу Володимир Бугров пояснив, що це пов'язано з тим, що університет виграв кілька грантів, що дозволило оновити технічну базу і, відповідно, не знадобилося підвищувати розцінки. Якщо говорити про ситуацію у вузах в цілому, то основна причина "заморозки" цін - відсутність інфляції за підсумками 2012 року (нагадаємо: за законом ВНЗ мають право піднімати вартість навчання в межах інфляції). Але, як нам розповіли в вузах, є й інші пояснення такої тенденції.

"Зараз проблеми з контрактниками: в останні роки все менше випускників шкіл і тих, хто хоче отримати вищу освіту. Контракт адже коштує дорого, а роботу після вузу знайти складно. Тому все більше молодих людей обмежуються навчанням у коледжі, яке дешевше і коротше, ніж в університеті, і йдуть працювати. Плюс до всього, серед самих вузів велика конкуренція. Наприклад, багато приватників пропонують вивчитися дешевше, ніж державні вузи ", - описує ситуацію начальник планово-фінансового відділу НАУ Наталія Муравська.

Тому, за словами експерта, вузи розуміють, що підвищувати ціни не має сенсу. З такою позицією погоджуються і в інших університетах. "Піднімати ціни - собі дорожче. Можна не дорахуватися абітурієнтів", - каже заступник відповідального секретаря приймальної комісії НПУ ім. М.П.Драгоманова Микола Чумак.

Втім, цілком можливо, що вузи не підняли ціни і ще з однієї причини. З цього року держзамовлення у вузі будуть розподіляти на основі своєрідного тендеру. Шанси отримати більше число бюджетних місць у тих вузів, які серед іншого виставлять адекватну ціну підготовки фахівців (на цю суму МОН орієнтується, розподіляючи держзамовлення). Тому, за словами нашого джерела в одному з вузів, не виключено, що деякі навчальні заклади перестрахувалися (адже держзамовлення буде формуватися в червні) і не підняли вартість навчання.


Поділіться з друзями:   

Останні новини