Для випускників шкіл запроваджено більш зручний графік тестування - Дмитро Табачник

У нинішньому році для випускників шкіл, які проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання, Міносвіти розробило зручніший графік тестування, зокрема іспити із найбільш популярних предметів розіб'ють на два етапи.


Про таку новацію повідомив міністр освіти і науки Дмитро Табачник у програмі "Точка зору" на Першому національному телеканалі, коментуючи для випускників шкіл особливості цьогорічного зовнішнього незалежного тестування, повідомляє УКРІНФОРМ.

«У цьому році - більш зручний графік тестування. Найбільш масові випробування з української мови і літератури, математики та історії України розміщені в середині календаря і вони будуть мати два етапи, тому що фізично велика кількість бажаючих не зможе вміститися», - сказав Табачник.

За його словами, абсолютно всі бажаючі вступати у вищі навчальні заклади матимуть змогу пройти цьогорічне тестування. «Держава, міністерство і наші колеги із Центру незалежного оцінювання повністю підготувалися. Майже 5 тисяч пунктів тестування на базі понад тисячі навчальних закладів готові приймати зовнішнє незалежне оцінювання. Тестування починається тестом із хімії 3 червня і завершиться 27 червня - тестуванням із світової літератури», - зазначив урядовець, уточнивши, що до переліку минулорічних 14 предметів додається й новий вид тестування - із світової літератури.

Міністр наголосив на ще одній особливості цьогорічної кампанії: «Дуже цікаво, що в цьому році, вперше за всі роки тестування - і це певною мірою поворот у баченні майбутнього своїх дітей - на друге місце вийшов тест із математики. Тому що на математику - майже 61,5% всіх бажаючих пройти тестування».

Він повідомив, що міжнародний моніторинг, який проводили закордонні експерти з якості освіти, показав, що юні українці стали краще знати цей складний предмет: «Ми на кілька позицій у світовому рейтингу піднялися. Я думаю, що це завдяки новим стандартам, новим програмам і державній програмі розвитку викладання математики і природничих наук».

Окрім того, пояснив міністр, сприяло зростанню популярності математики і збільшення державного замовлення у вузах на інженерні та технічні спеціальності: «На мою думку, це дуже позитивна тенденція. Я не втомлююся повторювати, що краще одержати якісну технічну інженерну освіту, яка дасть більше шансів та успіху в житті, аніж посередню гуманітарну чи посередню юридичну освіту».

Дмитро Табачник розкрив механізм формування держзамовлення на ті чи інші спеціальності. «Головний принцип - це ті спеціальності, які витребувані на ринку. І саме тому третій рік поспіль у нас буде скорочуватися державне замовлення на ті спеціальності, якими перенасичений ринок - це юристи, менеджери, економісти. Натомість, буде зростати державне замовлення на машинобудування, теплофізику, енергетику, біотехнологію та нано-технології, тобто, на перелік найновіших спеціальностей, які є найбільш престижними і дефіцитними на ринку праці», - пояснив міністр.

За його словами, у нинішньому році кількість місць державного замовлення для вступу на перший курс вищих навчальних закладів сягатиме 123 тисячі, що є цілком достатньо.

Загалом же на тестування цьогоріч зареєструвалося 322,5 тис. юнаків та дівчат, при чому, майже чверть із них є випускниками минулих років, які хочуть покращити результати. Вступні іспити, зауважив міністр, будуть зберігатися для тих випускників середніх навчальних закладів, які закінчили коледж або школу до 2008 року. «Тобто, коли ще не було тестування. І ми не можемо змусити їх по зовсім іншій програмі складати іспити. Але таких людей, як правило, 2-3%, оскільки за ці шість років практично більшість, хто хотів, уже одержав вищу освіту», - сказав Табачник на Першому національному телеканалі.

Окремо зупинився він на правилах вступу до вишів представників пільгових категорій: «Згідно чинного законодавства, преференції мають сироти, діти з чорнобильських родин або з родин батьків, які загинули при виконанні службових обов'язків. Але це невелика категорія, і кожен університет визначає приблизно 20-25% бюджетних місць по кожній спеціальності. Таким чином створюється конкуренція й у цієї невеликої кількості пільговиків. Щоб не було, що всі бюджетні місця обійняли тільки пільговики».

Дмитро Табачник зробив і ще одне дуже важливе повідомлення для тих, хто не зможе через якісь об'єктивні обставини взяти участь у тестуванні. «Для абітурієнтів, які з поважних медичних чи сімейних причин не зможуть взяти участь у тестуванні, передбачається додаткова сесія тестових завдань в липні», - сказав він, наголосивши, що причина такої відсутності має бути завірена довідкою, одержаною саме в день тестування до 11 години, а саму довідку обов'язково слід віднести у регіональний центр тестування впродовж п'яти днів.

«Кожен абітурієнт, який піде здавати зовнішнє незалежне оцінювання, обов'язково має мати при собі паспорт або свідоцтво про народження - кому менше років, і запрошення-перепустку, щоб просто не було якихось складностей», - застеріг на завершення міністр освіти.


Поділіться з друзями:   

Останні новини