Міністр освіти і науки України розповів про проведення ЗНО-2013

Учора Міністр освіти і науки Дмитро Табачник під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України розповів про проведення зовнішнього незалежного оцінювання та початок вступної кампанії у 2013 році.  


На початку брифінгу Дмитро Табачник нагадав присутнім про те, що щороку першого дня літа відзначається Міжнародний день захисту дітей.

«У переддень цього свята, хотів би побажати нашим дітям щасливого дитинства, розуміння з боку дорослих та завжди сяючих усмішок. Одним з пріоритетів державної освітньої політики – є розвиток і забезпечення рівного доступу дітей, зокрема, дошкільнят до якісної освіти. Приємно сказати, що лише в першому кварталі цього року в Україні відкрилось додатково майже сто нових груп в дитячих садочках, створено кілька нових, відновлено діяльність шести, відкрито десять приватних дитячих садочків, створено десять навчально-виховних комплексів. Разом це дало можливість створити у першому кварталі майже чотири тисячі нових місць в дошкільних установах», - зазначив Міністр.

За словами Дмитра Табачника, «сьогодні дошкільну освіту в Україні здобувають 1 мільйон 428 тисяч дітей. Закінчать дитячі садки цього року понад 380 тисяч малят. Це пов’язано з реалізацією соціальних ініціатив Президента України  Віктора Януковича, у яких чітко визначено – забезпечити протягом 2-х років додатково 100 тисяч місць у дошкільних установах».

Міністр розповів присутнім представникам засобів масової інформації про те, що на сьогодні триває державна підсумкова атестація, розпочалася навчальна практика та екскурсії.

«Уже по всій Україні у навчальних закладах пройшло свято «Останнього дзвоника». Цього понеділка відбулося перше з трьох випробувань для 11-класників – переказ з української мови. Свято вручення атестатів про повну загальну середню освіту випускникам 11-х класів  проходитиме 1-2 червня за вибором навчального закладу. Для випускників основної школи (учні 9-х класів) державна підсумкова атестація проходитиме з 28 травня до 11 червня з п’яти предметів: української мови (диктант), математики, біології, географії та іноземної мови. Цього року свідоцтво про базову середню освіту отримають понад 409 тисяч випускників 9-х класів», - сказав Міністр.

Як зазначив Дмитро Табачник, для близько 400 тисяч випускників 4-х класів, які вже пройшли державну підсумкову атестацію, з 27 травня триває тиждень навчальних екскурсій – ця новація цікава й позитивна. Після цього для бажаючих буде організоване оздоровлення в літніх пришкільних таборах.

Під час брифінгу Дмитро Табачник зазначив, що 3 по 27 червня проходитиме зовнішнє незалежне оцінювання, для участі в якому зареєструвалися 322,5 тисячі бажаючих. Водночас серед тих, хто зареєструвався, майже 80 тисяч осіб (близько 25%) – випускники загальноосвітніх шкіл минулих років.

За словами Міністра, у зв'язку зі щорічним збільшенням кількості навчальних предметів, з яких  проводиться ЗНО, графік його проведення є досить щільним. Так, ЗНО з іноземних мов, географії та фізики буде проведено у суботу, а тестування з української мови і літератури, історії України та математики відбуватиметься у дві сесії.

Водночас Дмитро Табачник наголосив, що абітурієнти, які з певних причин не матимуть змоги взяти участь в основній сесії ЗНО, буде можливість взяти участь в додатковій, яка проходитиме з 4 до11 липня.

«Абітурієнти, які з поважних причин не змогли взяти участь в основній сесії ЗНО, можуть протягом п'яти робочих днів, включаючи день проведення тестування, подати до відповідного регіонального центру заяву з проханням надати їм можливість скласти тест під час додаткової сесії ЗНО. Для цього потрібно додати до заяви документи на підтвердження наявності таких поважних причин», - підкреслив  Міністр.

Як розповів Дмитро Табачник, у 2013 році для участі у ЗНО зареєструвалося 109 осіб з вадами слуху, для яких в аудиторіях працюватимуть сурдоперекладачі.

Міністр також поінформував, що ЗНО здаватиме також 81 особа з вадами опорно-рухової системи, яким створено робочі місця в аудиторіях пунктів тестувань, обладнаних пандусами. Окрім того, слабозорим абітурієнтам під час тестування дозволять користуватися лупою.

За інформацією МОН України


Поділіться з друзями:   

Останні новини