Випускників незаконно обшукували під час проведення ЗНО – експерт

Обшуки випускників під час проведення Зовнішнього незалежного оцінювання проводилися незаконно.


Про це під час круглого столу, присвяченого прийняттю Закону про вищу освіту, 12 червня заявив директор неурядової організації Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук, передає НБН.

«Ми сьогодні зіткнулися з фактом, коли Міністерство освіти, користуючись своїми необмеженими повноваженнями і, очевидно, не маючи можливості впоратися з деякими процесами, вдається до дій, які прямо порушують права учнів і студентів. Обшук – це процесуальна дія, дозвіл на його застосування дають ті органи, які займаються судовим або досудовим слідством. Обшуки ж у системі зовнішнього оцінювання санкційовані наказом Міністерства освіти і науки України», – сказав пан Лікарчук.

Нагадаємо, що нововведенням для випускників 2013 стали технологічні перерви під час оцінювання. У разі підозри на наявність у когось з тестованих заборонених пристроїв, абітурієнтам пропонували показати всі пристрої, які залишилися у них на час проведення тестів. Такі перерви призначалися на вимогу і не більше, ніж на 15 хвилин. Витрачений час абітурієнтам було компенсовано. Крім того, були аудиторії, обладнані камерами спостереження. Викриті в порушенні правил проведення ЗНО усувалися від тестування з даного предмету до наступного року.

Нагадаємо, що в 2013 році для участі у Зовнішньому незалежному оцінюванні зареєструвались 322 440 осіб, при цьому 25% – це випускники минулих років. Також цього року значно змінився рейтинг обраних абітурієнтами предметів для проходження ЗНО. На відміну від минулого року, на другому місці сьогодні математика (тоді як у 2012 році була історія України), сьогодні математику вибрали 61, 2% учасників ЗНО. Крім того, підвищився інтерес до фізики та хімії.

Прогнозувати подальші кроки в напрямку реформ освіти Ігор Лікарчук не став. При цьому він критично оцінив чинний нині законопроект «Про вищу освіту»  №1187, який, за його словами, «формує майбутню університетську систему з абсолютно необмеженими у своїх правах ректорами».


Поділіться з друзями:   

Останні новини