Вступна кампанія проходить на високому рівні, - Дмитро Табачник

Як зазначив Дмитро Табачник,  цього року, в тому числі й за оцінками громадських спостерігачів, зовнішнє незалежне оцінювання пройшло на високому рівні.


«Майже 323 тисячі осіб пройшли зовнішнє незалежне оцінювання, з яких більше чверті – понад 80 тисяч, – випускники минулих років, які хотіли покращити свої результати. Також спостерігається певна «дегуманітаризація», «технізація», «математизація»  пріоритетів у виборі абітурієнтів. Вперше  за всі роки тестування на другому місті серед обраних абітурієнтами предметів стала математика, яка потіснила гуманітарні предмети і майже  61,5 відсотків з усіх  зареєстрованих абітурієнтів забажали пройти тестування з математики. На третьому місті опиналася історія», – розповів він, повідомляє прес-служба МОН.

Міністр поінформував, що  сьогодні останній день додаткової сесії ЗНО, яка триває з 4 липня, і завершується предметом «Світова література».

За словами Дмитра Табачника, під час підготовки до цьогорічного ЗНО, вдалося суттєво організаційно й  технологічно покращити його проведення з врахуванням напрацювань, які були апробовані впродовж минулих років.

Міністр зазначив, що на сьогодні в Україні серед майже 323 тисяч осіб, які пройшли ЗНО, 6 абітурієнтів отримали по 200 балів з трьох навчальних предметів, ще  48 учасників тестування – з двох предметів, а 683 – отримали 200 балів з одного з переметів.

Окрім того, Дмитро Табачник поінформував про перші результати вступної кампанії: «Вступну кампанію ми оцінюємо позитивно, адже черг і порушень немає. За перші 10 днів прийому документів у Єдиній державній електронній базі з питань освіти зареєстровано понад 1 мільйон 20 тисяч заяв вступників, з них виключно в електронному вигляді - майже 300 тисяч, у паперовому - понад 700 тисяч. Загалом заяви на вступ на навчання до вищих навчальних закладів вже подали понад 347 тисяч осіб».

Міністр наголосив, що уподовж першого дня вступної кампанії, 1 липня цього року, було подано вдвічі більше заяв, ніж торік, однак жодних черг у приймальних комісіях не було зафіксовано.

«Приємно, що за перший день вступної кампанії минулого року  було 38 тисяч осіб, натомість у цьому році – вже 60 тисяч. Я спеціально об'їжджав усі провідні вищі навчальні заклади Києва, був у Донецьку, Одесі – ніде не було черг», – зазначив Дмитро Табачник.

Також під час брифінгу Міністр назвав вищі навчальні заклади, до яких на сьогодні найбільше подано заяв для вступу: Київський національний університет імені Тараса Шевченка (30 тис. заяв), Національний авіаційний університет (понад 23 тис.), Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" (22 тис.), Національний університет «Львівська політехніка» (19,5 тис.), Львівський національний університет імені Івана Франка (19,5 тис.) Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (18 тис.), Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова (17,5 тис), Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (16 120), Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (16 056 заяв) та Київський національний торговельно-економічний університет (14 250 заяв).

Міністр наголосив, що ще 2 липня направив усім керівникам  вищих навчальних закладів лист-попередження про те, що усі дані у паперовому вигляді від тих, хто прийшов до вступної приймальної комісії, до кінця дня мають бути занесені в Єдину державну електронну базу з питань освіти.

Дмитро Табачник також закликав абітурієнтів та їхніх батьків при подачі документів звертати увагу на наявність у вищого навчального закладу ліцензії на конкретно обрану спеціальність, а також строку дії такої ліцензії, ліцензованих обсягах прийому, а також формі навчання (денна або заочна).

Зазначимо, що уся вищевказана інформація є у ліцензії вищого навчального закладу, фотокопія якої має бути розміщена на офіційному веб-сайті вищого навчального закладу. У Правилах прийому до вищого навчального закладу, які обов'язково мають бути розміщені на офіційному веб-сайті ВНЗ, також повинна бути інформація про чинну ліцензію вищого навчального закладу та строки її дії для кожної спеціальності.


Поділіться з друзями:   

Останні новини