ГМ ОПОРА: конкуренція була не добросовістна

В цілому етап оприлюднення списків рекомендованих та безпосередньо зарахування на бюджет (протягом 1-10 серпня) відбулося без системних порушень.


Так, на відміну від 2010 року, більшість приймальних комісій вищих навчальних закладів дотрималися вимог Умов прийому та не порушувала процедур, які передбачали декілька черг зарахування. Більше того, через зменшення кількості абітурієнтів вищі навчальні заклади були змушені жорстко конкурувати між собою подекуди на засадах недобросовісної боротьби. ВНЗ повинні були не тільки виконати державне замовлення, а й забезпечити належну кількість студентів, що навчатимуться за кошти юридичних та фізичних осіб. Найважливіший етап минув не без інцидентів, втім, абітурієнт-2011 опинилися у більш виграшній конкурсній ситуації ніж минулорічні.

Тож, основними проблемами вище зазначено етапу стала недобросовісна конкуренція за «свого абітурієнта» між вищими навчальними закладами, яка велася з порушеннями Умов прийому; безпідставне нарахування додаткових балів учасникам всеукраїнських олімпіад, що свідчить про недостатньо ретельну роботу над перевіркою даних з боку окремих приймальних комісій; неналежне інформування абітурієнтів про скасування набору на окремі напрямки підготовки.

ОПОРА рекомендує:

Забезпечити належний контроль з боку профільного міністерства за перевіркою приймальними комісіями даних абітурієнтів, які мають право на додаткові бали: переможців олімпіад та Малої академії наук всеукраїнського рівня та учасників міжнародного. Здійснювати вибірковий паралельний контроль, передбачивши дисциплінарне покарання працівників ВНЗ, які під приводом «технічних помилок» та «людського фактору» виправдовують дії, що мають ознаки халатності чи зловживання.

Продовжити термін передбачений на подачу документів з боку абітурієнтів під час оголошення другого та третього списку рекомендованих до зарахування до 3-х днів, чітко вказати в Умова прийому до ВНЗ на 2012 рік годину публікації даних. Таким чином буде забезпечено достатню та однакову кількість часу на реалізацію права кожного абітурієнта щодо рівних умов вступу у різних навчальних закладах України та попереджено самовільне трактування строків приймальними комісіями;

Забезпечити перевірку фактів недобросовісної конкуренції між вищими навчальними закладами за абітурієнтів, що планують навчатися як за рахунок бюджетних коштів, так і ресурсів фізичних чи юридичних осіб, якщо змагальність призвела до порушень Умов прийому.

Організувати широке громадське обговорення уніфікованих критеріїв розподілу місць державного замовлення, серед яких не останнє місце займатиме популярність ВНЗ серед абітурієнтів та спроможність забезпечувати виконання поставлених завдань щодо його об’ємів, організації повноцінної конкурсної ситуації. Таким чином, буде попереджено проблему скасування набору під час вступної кампанії за окремими напрямками. Також ОПОРА наполегливо рекомендує повернутися до практики оприлюднення наказу про розподіл державного замовлення з усіма додатками на офіційному сайті профільного міністерства.


Поділіться з друзями:   

Останні новини