ВНЗ намагались забезпечити себе першокурсниками порушуючи Правила прийому

Під час вступної кампанії 2011 року між ВНЗ було розгорнуто недобросовісну боротьбу за абітурієнтів, з метою виконання обсягів державного замовлення та зарахування необхідної кількості студентів-контрактників.


"Від комплектації ВНЗ обома категоріями студентів залежить, яке фінансування з боку держави та за рахунок юридичних і фізичних осіб отримає навчальний заклад. Ситуація з державним замовленням залишається досить непрозорою, адже, не передбачено чітких критеріїв його розподілу між ВНЗ. Нагадаємо, що кількість випускників шкіл у 2011 році скоротилася на 42%, а державне замовлення в межах країни - на 20%. Тому деякі приймальні комісії змушені були вдаватися до екзотичних методів боротьби за “свого абітурієнта ”. Для прикладу, у Рівненському державному гуманітарному університеті вже 10 серпня рекомендувала до зарахування всіх без винятку абітурієнтів, які готові були навчатися за контрактом. Наприклад, в списках вступників на спеціальності "менеджмент" було зазначено чотири сотні прізвищ, хоча ліцензійний обсяг у рази менший - 90 місць. Спостерігачеві ОПОРИ вдалося отримати пояснення щодо таких дій з боку голови відбіркової комісії №3 Антонюка Миколи Степановича, який повідомив про рішення приймальної комісії зараховувати на контракт всіх, хто оплатив навчання, щоб не втрачати абітурієнтів." - повідомляє громадська мережа ОПОРА.

На бюджетні місця в Сумському національному аграрному університеті вступників намагалися “закріпити ” іншим чином. Відповідальний секретар приймальної комісії Ковбаса Олександр Миколайович повідомив спостерігачеві ОПОРИ про те, що адміністрація навчального закладу планувала ще 8 серпня, не чекаючи передбаченого Умовами прийому крайнього терміну від 10 числа, візувати наказ про зарахування. Тож, вступникам, які хотіли забрати оригінали документів під час “третьої хвилі ” оприлюднення списків рекомендованих (8-10 серпня) у інших навчальних закладах, було відмовлено. Такий поспіх пов’язаний зі складністю процедури відрахування студентів, адже, якби у ВНЗ встигли підписати відповідний наказ, то абітурієнти б не змогли у дводенний термін “третьої хвилі ” забрати документи, з метою вступу до іншого ВНЗ до 10 серпня. Тож, батькам довелося звертатися зі скаргами до обласного управління освіти, за сприяння якого і було повернуто оригінали документів їх власникам.


Поділіться з друзями:   

Останні новини