Чи можна уникнути скорочення викладачів у ВНЗ?

Абітурієнти мали право подавати документи до 5-ти університетів на три спеціальності.


Максимально один абітурієнт міг подати 15 заяв. Але то все віртуальний конкурс, наслідком реальної картини став недобір особливо приватних університетах, університетах технологічних, на технічних спеціальностях в багатьох ВНЗ не добрали навіть на державні замовлення. А деякі б хотіли набрати, але в них нема держзамовлення, бо познімали. Були також виші, до яких не подали жодної заяви.

Як розповів під час ефіру однієї з радіостанцій бувший міністр освіти Станіслав Ніколаєнко, по його оцінкам тільки в державних ВУЗах приблизно від 3 до 5 тис викладачів, втратять свою роботу.

“Я, виступаючи на гуманітарній раді при президенті Україні місяць назад, говорив про те, що президент повинен доручити уряду вжити заходів щодо зменшення впливу демографічної ситуації на ситуації університетах. Не можна сьогодні умовно звільнити 5 тис викладачів. На 14 студентів 1 викладач – це розрахункова норма вводиться при розрахунку бюджетних витрат. На кризовий період було 1 до 7. Таким чином можна було 1-2 роки утримати. Частково буде скорочення. Але треба утримати ситуацію. Щоб ми не по звільняли. В нас молодь останнім часом пішла в аспірантуру. Молоді юнаки та дівчата пішли працювати на кафедри. І зараз як почнеться звільнення, то удар, перш за все, по них може піти.” – прокоментував колишній міністр.


Поділіться з друзями:   

Останні новини