Херсонська обл: Підсумки спостереження за вступною кампанією 2011

17-го серпня 2011 року в прес-клубі «Новий День» відбулася прес-конференція «Підсумки спостереження за вступною кампанією - 2011».


Основною проблемою цьогорічної вступної кампанії в Херсоні названо систему «Електронний вступ». За підсумками першого тижня кампанії спостерігачі ОПОРИ зробили висновок, що абітурієнти не мали можливості належним чином подати документи до херсонських університетів через мережу Інтернет. Основними труднощами абітурієнтів під час використання новітньої системи були: відмова у реєстрації, навіть, при коректному заповненні полів; вступники також не отримували підтвердження реєстрації від приймальних комісій; виникала плутанина під час надсилання документів (абітурієнт направляє документи до ХНТУ, а система перенаправляє їх до КНУ ім. Т. Шевченка).

Працівники приймальних комісій під час формального та неформального спілкування із представниками ОПОРИ та журналістами зізнавались, що система «Електронного вступу» не виконує всіх функцій, які на неї покладено. Відповідно до результатів опитування, зі 100 абітурієнтів більше третини (39 осіб) пробували скористатись системою. Успішного результату не досяг жоден з них.

В окремому бліц-опитувані абітурієнтам херсонських ВНЗ було запропоновано дати відповіді на запитання «Чи збираєтесь ви давати хабарі під час навчання?», «Що (хто) більш за все вплинув на Ваш вибір майбутньої спеціальності?», «Де ви плануєте жити під час навчання в університеті?». Згідно з результатами опитування, 47 % абітурієнтів збираються сплачувати «подяки» викладачам за гарні оцінки. 24 % - завагалися з відповіддю на це запитання і 29 % опитуваних заявили про твердий намір навчатися чесно. Згідно з очікуванням респондентів, університетом, у якому найменше беруть хабарів виявився ХДУ – 29 % опитуваних, найбільше – ХДАУ (67 %).

На вибір професії абітурієнтів найбільший вплив мали батьки та престиж спеціальності, 44 і 37 відсотків відповідно. Більшість опитуваних (63 %) планують жити в гуртожитках, але дві третини з них може змінити своє рішення протягом першого року навчання і приєднатись до 15 %, які зупинили свій вибір на орендованих квартирах. В опитуванні взяли участь 300 абітурієнтів з трьох найбільших ВНЗ Херсона (ХДУ, ХДАУ, ХНТУ).

Результати спостереження за вступною кампанією 2011 року і рекомендації спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА будуть передані до Міністерства освіти та науки України та до університетів, у яких реалізовувався проект.

Спостереження проводилось організацією ОПОРА за підтримкою Міжнародного фонду «Відродження». Поширення неправдивої інформації щодо співпраці під час спостереження між ХОО «ГМ ОПОРА» та деякими припартійними організаціями є наклепом. У разі повторного оприлюднення таких даних з боку третіх осіб, ОПОРА залишає за собою право звернутися до суду.


Поділіться з друзями:   

Останні новини