Абітурієнти йдуть у міжнародники, філологи та біологи: найпопулярніші напрямки в КНУ імені Тараса Шевченка

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка підбили перші підсумки вступної кампанії.


Видання "Сегодня" проаналізувало результати прийому заяв абітурієнтів у провідному українському виші, де.2 серпня завершився прийом документів від абітурієнтів, які вступають до вищих навчальних закладів на базі повної загальної середньої освіти і подають для вступу результати зовнішнього незалежного оцінювання.

Київський національний університет імені Тараса Шевченка очолює рейтинг вітчизняних вузів. Конкурс – високий, як і щороку. За попередніми даними, стати бакалавром в КНУ висловили бажання більш 37000 абітурієнтів, а отримати диплом магістра – більше 5500 абітурієнтів. Найпопулярніші серед абітурієнтів цього року – Інститут міжнародних відносин, Інститут філології, Інститут біології, географічний і філософський факультети, а також факультети, де отримують IT-спеціальності: кібернетики, радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем.

Особливістю вступної кампанії 2015-го стало те, що в КНУ подано 194 заяви (з них 51 до Військового інституту) від вступників – учасників АТО або дітей учасників АТО. В університеті, для цієї категорії вступників, ведеться окрема статистика. Вчорашніх бійців в КНУ – вісім. З ними зустрічався ректор Леонід Губерський, який запевнив: для ветеранів передбачені корекційні курси, які допоможуть надолужити згаяне через війну.

Цього року зменшилася кількість абітурієнтів з Луганської та Донецької областей, і з окупованого Криму. Кримським випускникам завадила непроста процедура отримання атестата та проходження ЗНО. До того ж, окупаційна влада робила все, щоб абітурієнти не отримали повної інформації і, як наслідок, не зареєструвалися на проходження ЗНО в Україні. Однак, якщо така дитина з Криму дотримав всі формальності, але не набрала достатньо балів, він все ж може розраховувати на додаткове бюджетне місце. Нелегко було і дітям з Луганщини та Донеччини, яким довелося долати блокпости, щоб скласти ЗНО.

Вперше в цьому році, випускники шкіл мали можливість скласти тести з української мови та літератури і математики тести як звичайного, так і поглибленого рівня. "Це дало можливість отримати "якісного" абітурієнта", – підкреслив проректор КНУ Володимир Бугров. Він розповів, що на деяких спеціальностях Інституту філології приймаються тільки тести поглибленого рівня з української мови та літератури, а на факультетах кібернетики та механіко-математичному – тільки поглиблені з математики. "Це цілком справедливо, – говорить він, – рівень математики, потрібен економісту, географії, геології – це одна справа, інша справа інформаційні технології і чиста математика, де використовуються математичні моделі високого рівня".

От і виходять дві сторони медалі: поглиблені тести дають можливість знайти добре підготовленого абітурієнта, але в той же час внз свідомо ризикує. Адже не кожен наважиться здавати математику вищого рівня. Однак цей ризик виправданий з огляду на те, що рівень знань з математики та фізики – це питання національної безпеки держави. На жаль, більшість вузів по цьому шляху не йдуть.


Поділіться з друзями:   

Останні новини