Спрощена процедура доступна всім вступникам з Донбасу, в тому числі тим, що здавали ЗНО

МОН спільно з ГО «Фонд «Відкрита політика» представили дорожню карту для абітурієнтів з Донбасу, допоміжний анімаційний ролик для них, а також усі деталі вступу-2016 для дітей з зони АТО під час прес-конференції на тему: "Особливості вступу до ВНЗ України абітурієнтів з Донбасу".


“Зараз головне - це донести інформацію про спрощену процедуру вступу для дітей з Донбасу. Вступникам не потрібно мати ні українського паспорту, ні ідентифікаційного коду. Вони  за кілька днів можуть здати ДПА  і отримати  документ державного зразка про середню освіту в освітніх центрах “Донбас-Україна”, після чого одразу здавати іспит у виш. Хочу наголосити, що йдеться про вступ не тільки в університети, а й в технікуми, коледжі та їх структури”, - зазначила  генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова.

Також вона пояснила в чому різниця між вступом за ЗНО та спрощеною процедурою. Так, якщо дитина отримує атестат через ЗНО, вона автоматично отримує можливість вступати з цим атестатом у всі вищі навчальні заклади України і світу. За спрощеною процедурою абітурієнти з Донбасу можуть вступати тільки до закладів, що знаходяться на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, а також у ті, що були евакуйовані з непідконтрольних територій.

Такий механізм розробили з об’єктивних причин, адже здати ЗНО дітям з непідконтрольних територій надзвичайно важко.

«З 1 липня розпочато роботу освітніх центрів “Донбас-Україна”. З 1 по 11 липня вони надають консультаційну допомогу відповідним категоріям осіб. Зараз на сайті МОН вже розміщено перелік уповноважених навчальних закладів, на базі яких створено освітні центри “Донбас-Україна”, там не лише перелік установ, а й контакти уповноважених осіб та вся необхідна додаткова інформація”, - зазначила Світлана Кретович, завідувач сектором  переміщених вищих навчальних закладів Департаменту вищої освіти МОН України.

Через центр Донбас-Україна можуть вступати три категорії вступників:

1)        абітурієнти, що мають український атестат та відповідні сертифікати ЗНО. Вони можуть вступати до будь-якого навчального закладу України, за усіма доступними процедурами.  В тому числі, незалежно від того, на який бал абітурієнт з Донбасу здав ЗНО, за ним зберігається право вступати за спрощеною процедурою.

2)        абітурієнти, що мають документ державного зразка - атестат або свідотство (якщо вступають на базі 9-ти класів) -  але не здавали ЗНО. В такому разі вступ відбувається за вступними випробуваннями, які перераховані у правилах прийому до визначених навчальних закладів. За цією процедурою абітурієнти можуть вступати до навчальних закладів Донецької і Луганської областей та до переміщених вищих навчальних закладів, що знаходяться у Києві, Вінниці, Дніпрі, Кривому Розі, Сумах, Харкові.

3)        абітурієнти, які не мають українського атестату та не складали ЗНО. Такі вступники  на базі центрів “Донбас-Україна”  проходять за спрощеною процедурою державну підсумкову атестацію та отримують відповідну довідку. У довідці вказується за всіма предметами, що є в переліку, слово «атестовано», але за державну підсумкову атестацію буде ставитися дві оцінки - за українську мову і історію україни. Ці дві оцінки - підстава для вступу до вищого навчального закладу, середній бал атестату розраховується як середнє арифметичне від цих оцінок. Вищий навчальний заклад сам встановлює третій екзамен, відповідно до своїх правил прийому. Таким чином вони складають ще один вступний іспит.

“Ми просимо освітні центри забезпечити спрощену процедуру протягом трьох днів, щоб за цей час абітурієнт зміг пройти всю процедуру оцінювання. Ці вступники потрапляють в загальний конкурс та, в залежності від конкурсного балу, вони проходять або на місця державного замовлення, або на місця контракту”, - додала Світлана Кретович.

Кожен, хто не зможе отримати бюджетне місце у виші, матимуть час та можливість також подати документи до  коледжу, технікуму або ПТУ. Прийом документів на навчання за кошти державного бюджету проводитиметься до 27 липня, зарахування на державні місця відбувається до 6 серпня, а вступ та зарахування на контрактні місця, а також на заочну форму навчання  відбуватиметься до 20 вересня.

Також Ірина Жданова додала, що абітурієнтам з Донбасу важливо пам’ятати – протягом трьох місяців після їх успішного зарахування до університетів студенти повинні отримати усі документи, які за звичайною процедурою подаються при вступі. Йдеться про атестат, паспорт та ідентифікаційний код. Без ідентифікаційного коду студент не зможе отримати стипендію, крім того, затримка з оформленням потрібних документів може стати підставою для відрахування.

“З отриманням усіх документів  та іншими проблемами вступу абітурієнтам з Донбасу допомагатимуть освітні центри “Донбас-Україна”. На їх базі студент зможе отримати реальний атестат замість довідки та усі необхідні консультації щодо  отримання паспорту (якщо він потрібен по віку) та ідентифікаційного коду”, - наголосила Світлана Кретович.


Поділіться з друзями:   

Останні новини