Нова система розподілу орієнтована на потреби абітурієнтів, а не на потреби університетів, - Лілія Гриневич

Про актуальні питання вступної кампанії розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич в ефірі Громадського.


Вона наголосила, що нова система розподілу орієнтована на потреби абітурієнтів, а не на потреби університетів. Тому університетам доведеться об’єднуватись, щоб мати можливість конкурувати.

"Як показала цьогорічна вступна кампанія, навіть крупні регіональні університети, за умови якщо поруч не було дрібних університетів, змогли отримати достатньо місць державного замовлення. Сьогодні відбувається природній відбір університетів", - наголосила вона.

“Ми маємо достатні обсяги державного замовлення, щоб всі хто гідні  здобувати вищу освіту - її здобували. В країні має бути вироблено нові підходи для розподілу державного замовлення по спеціальностях. На програмістів у цьому році зросло держзамовлення на 1500 місць, адже є потреба в таких фахівцях на ринку праці і вузи готові їх готувати”, -  сказала Гриневич.

“Зміни до умов прийому - це іноді політичний вибір. Наприклад, у квітні цього року було внесено зміни до умов прийому у зв’язку з тим, що нам треба було розширити доступ до вищої освіти дітей з окупованих і не підконтрольних територій. Для цього парламентом було прийнято відповідний закон. Це не вплинуло на можливість доступу до навчання за державним замовленням інших дітей, які здавали ЗНО та мали можливість до нього підготуватись”, - зазначила Міністр.

“По Криму ми маємо лише 85 зарахованих на бакалаврат кримчан. В наступною році ми продовжимо цю роботу. Ці абітурієнти подавали освітню декларацію та складали іспити та вступали до обмеженого переліку університетів. Протягом першого року навчання вони зможуть підтвердити атестат про середню освіту та мати повністю українські документи про освіту. Цього року ми запустили відповідну інформаційну кампанію лише у травні, тому не всі діти з окупованого Криму знали про це”, - розповіла Гриневич.

Також проблемою, на думку Міністра, є те, що ніхто не може сказати реальну вартість підготовки фахівців за всім спектром спеціальностей, а відома лише середньостатистична вартість підготовки одного фахівця.


Поділіться з друзями:   

Останні новини