Cвітовий рейтинг Times Higher Education: Гарвард поступився Каліфорнії

Всесвітньо відомий американський Гарвардський університет вперше за вісім років втратив лідерство у впливовому світовому рейтингу Times Higher Education, який складається однойменної британською газетою на основі даних, наданих агентством Thomson Reuters.


Цей щорічний рейтинг є найскладнішим і виваженим з усіх існуючих рейтингів і являє собою достовірний перелік 200 кращих університетів світу.

Вхідний в знамениту «Лігу плюща» Гарвард з 375-річною історією втратив перше місце вперше за вісім років публікації рейтингу університетів світу від Times Higher Education.

З вершини списку його відтіснив Каліфорнійський технологічний інститут - набагато більш молодий вуз меншого розміру з більш вузькою спеціалізацією. Своїм успіхом Каліфорнійський технологічний інститут зобов'язаний стабільно високим показникам за всіма критеріями оцінки, а також різкого (16%-ному) збільшення фінансування науково-дослідної роботи.

Більше того, Гарварду довелося розділити друге місце з ще одним каліфорнійським навчальним закладом - Стенфордським університетом.

Рейтинг цього року свідчить про те, що вузи США продовжують займати провідні позиції в сфері вищої освіти: в першу десятку увійшли сім американських університетів, а серед кращих 200 вузів світу їх 75.

Наступною після США країною з найбільшим числом успішних вузів є Великобританія - серед 200 найкращих університетів світу 32 навчальних заклади з цієї країни. За нею йдуть Нідерланди та Німеччина з 12 вузами кожна, Канада з дев'ятьма і Австралія з сімома університетами. Також у списку - університети Швеції, Данії, Фінляндії, Бельгії, Ірландії, Ізраїлю, Японії, Китаю, Тайваню, Сінгапуру, ПАР, Бразилії та інших країн. Російських навчальних закладів в числі 200 кращих, за версією Times Higher Education, немає.

У давній суперечці між британськими університетами Оксфорд тепер офіційно отримав статус найкращого вузу країни, випередивши у рейтингу Кембридж. У зв'язку з тим, що шанси на успіх гуманітарних і технічних вузів зрівнялися, Оксфорд, приділяє велику увагу мистецтву і гуманітарним наукам, випередив Кембридж, який особливо славиться факультетами природних наук.

Імперський коледж Лондона став третім британським навчальним закладом, який увійшов в десятку кращих університетів світу. Університетський коледж Лондона потрапив до двадцятки кращих, але розрив між сверхелітнимі вузами Великобританії та іншими престижними університетами країни збільшується.

Дані для складання рейтингу надаються агентством Thomson Reuters. Оцінений університетів відбувається по 13 показникам, так що тільки при кладанні цього рейтингу беруться до уваги всі основні завдання сучасного світового університету: науково-дослідну роботу, викладання, передачу знань та міжнародну діяльність. Важливими показниками є найбільший у світі опитування про репутацію вузів і аналіз 50 мільйонів випадків цитування, порівнюваних із середнім світовим числом цитувань для кожної конкретної галузі знань.

У цьому році методика складання рейтингу була ще більш вдосконалена, і тепер університети, що приділяють особливу увагу мистецтву, гуманітарних і суспільних наук, можуть на рівних умовах змагатися з вузами, що спеціалізуються на точних науках, хоча в минулому оцінка останніх, можливо, була штучно завищена, так як вони, як правило, отримують більше фінансування. Завдяки такій складній і передової методикою складання рейтинг університетів світу за версією Times Higher Education є найавторитетнішою і цитованої рейтинговою системою для університетів усього світу.


Поділіться з друзями:   

Останні новини