У німецьких університетах кількість нових студентів у цьому році зросла до 40%

Цього року кількість нових студентів, які вступили на навчання до німецьких університетів, перевищила усі очікування. Для навчальних цілей переобладнують навіть університетські кінотеатри.


Майже півмільйона новоспечених студентів цього семестру розпочинають навчання у вищих навчальних закладах Німеччини. За оцінками профільних фахівців, це, щонайменше, на 50 тисяч більше, ніж прогнозували раніше. Цьому сприяли одразу декілька факторів: скасування у деяких федеральних землях плати за освіту, скасування обов’язкового армійського призову, а також скорочення тривалості шкільної освіти, що значно збільшило загальну кількість випускників. Це, зокрема, стосується Нижньої Саксонії та Баварії. Саме тому університети вже б’ють на сполох, вказуючи на необхідність збільшення фінансування.

Один професор на 69 студентів

Особливо гостро ситуацію відчувають у західнонімецькій землі Північний Рейн-Вестфалія. Усі 69 земельних університетів вщерть заповнені спраглою до знань молоддю. За оцінками земельного міністра освіти Свен?ї Шульце, 115 тисяч нових студентів цього року сядуть за навчання у Північному-Рейні Вестфалії. Це майже на 18 тисяч більше, ніж торік. А в університеті Падерборна студентів побільшає одразу на 40 відсотків, у Вупперталі на майже 39.

У найбільшому університеті землі - Кельнському - кількість студентів зросте на третину, а це означає: один професор на 69 студентів. Хоча там, як запевняє речник вузу, до збільшення студентського потоку завчасно підготувалися. З приростом на майже 20 відсотків спудеїв доведеться давати собі раду університетам Бонна та Мюнстера.

Додаткові приміщення

Окрім збільшення фінансування, перед адміністрацією вузів постає й не менш нагальна проблема пошуку додаткових приміщень, де б проводилися лекції, адже зали будуть заповнені ущерть. Вже зараз там вивчають усі можливі варіанти розширення площі у тому числі й неординарні: наприклад, переобладнання університетського кінотеатру. А у Падерборні під ці цілі вийняли й приводять до ладу колишній будівельно-господарчий мегамаркет. "Нам треба покладатися на креативні рішення", - каже міністр.

Квартирні оголошення в університеті Кельна Окрім проблеми з переоблаштуванням аудиторій, труднощі очікуються й на ринку житла, де може виникнути дефіцит доступних квартир та місць у гуртожитках, каже генеральний секретар Німецької національної спілки студентів Ахім Меєр ауф дер Гайде. За його оцінками, найгостріше ситуація з житлом може постати у Мюнхені, Гамбурзі та Берліні, а також у Тюбінгені, Гайдельберзі та Фрайбурзі.

132 євро на прожиття

На навчання кожного студента у Німеччині федеральний та земельний уряди виділяють університетам 6500 євро на рік. Цього року університети проситимуть про виділення додаткових коштів у сумі 300 мільйонів євро. Але це стосується лише навчання й не гарантує студентам доступного житла чи гарячого обіду. За даними дослідження Німецької національної спілки студентів, у середньому німецький студент має на прожиття лише 132 євро на місяць, тоді як спудеї-іноземці мають у розпорядженні ще меншу суму - лише 100 євро.

Втім, за прогнозами німецького Центру вищої освіти, тенденція переповненості університетів збережеться й вже до 2015 року може додатися ще 200 тисяч студентів.

За матеріалами Deutsche Welle


Поділіться з друзями:   

Останні новини