У Росії завдяки ЄДІ хабарництво з ВНЗ перейшло до шкіл

Останнім часом розгорнулася справжня боротьба за абітурієнтів, які вступають у російські вузи. Боротьба ця ведеться просто - шляхом підрахунку балів, отриманих при здачі єдиного державного іспиту - ЄДІ.


А в результаті створена справжня корупційна система викачування грошей у батьків незалежно від наявності або відсутності знань у випускників шкіл. Всіх цікавлять не знання, а «висота» ЄДІ, що дозволяє безперешкодно, за липовими фактично конкурсом бути зарахованим в той чи інший престижний вуз. І потрапляють в них далеко не самі обдаровані діти, а діти, батьки яких змогли придбати високий бал незалежно від рівня школи.

Найчастіше випускники та переможці через ЄДІ не мають елементарних знань, та й по-русски ледве-ледве говорять, та й в основному нічого не розуміють. Ось і зрівняли по ідіотизму грань між містом і селом. Корупція не пішла з вузів, але поширилася на рівень середньої школи. Там вже з'явився новий клас директорів, що мають у власності будинки по 20 млн. - і це далеко не останні гроші. І все це результат чиновницької «модернізації» освіти. Виходить, за що чиновники не візьмуться, все розвалюється, і немає жодної галузі, на яку можна рівнятися.

Значна частина населення РФ злидарює, люди до цих пір живуть в комуналках, величезна територія країни позбавлена ??електро-і газопостачання, енергетика виведена за межі державних інтересів ... Зате вкладаються гроші в залучення іноземних вчених і фахівців, при цьому не підтримуються вітчизняні. Дітям професорів влада як би говорить: нам не дуже потрібні професора, краще - бізнесмени з розпилювання державних коштів з використанням схем типу покупки магнітно-резонансних томографів за 90 млн. при продажної їх ціною 20 млн.

Але повернемося до ЄДІ. Перш ніж відповісти на питання, що робити далі, задамося іншим питанням. Для чого навчається школяр? Швидше за все для того, щоб отримати певний рівень знань, який в тому числі забезпечує (або не забезпечує) необхідний набір знань для вступу до вищих навчальних закладів. Тому не школа повинна оцінювати рівень знань, тим більше через здачу ЗНО, а конкурс при вступі до вузу. У школі ж повинні оцінювати рівень знань шляхом виставлення оцінок, але не вони повинні визначати можливість вступу до вузу.

Скасувавши здачу ЄДІ в школі, ми знімемо ажіотаж, нервозність, зменшимо корупцію і вирішимо прокляті питання для батьків: яким способом, де і за які гроші забезпечити своїй дитині високий бал з ЄДІ і можливість виграти в конкурсі, хай не з першого, так з другого або третього заходу. Тобто, як кажуть зараз офіційно, під час першої, другої і т.д. хвиль зарахування. Чим все це закінчується, ми могли спостерігати минулого літа на прикладі Першого медичного інституту в Москві, коли дві третини абітурієнтів були зараховані до ВНЗ з грубими порушеннями.

І що ж робити, скасувавши ЄДІ в школі? Потрібно проводити комп'ютерне тестування по всій країні за профілем ВНЗ: медичні - свій набір тестів, гуманітарні також мають свої тести, технічні теж. Не треба їхати в Москву та інші великі міста здавати іспити. Це можна зробити в будь-якому місті недалеко від місця проживання абітурієнта. Тестів має бути десятки, сотні тисяч, а конкретні варіанти тестів повинен вибирати сам абітурієнт шляхом випадкового набору цифр.

Після здачі тестів і набору певної кількості балів центральна комісія, наприклад - за медичними вузам, визначає прохідний бал з урахуванням кількості місць та з урахуванням пріоритету вузу. Наприклад: при наявності 1000 місць в медичні вузи країни прохідний бал по медицині - 200 балів. Але стоматологічний факультет МГМСУ має кращий рейтинг і коефіцієнт, допустимий, 5.0, та місць у цьому вузі 100. Отже, прохідний бал для цього вузу буде, припустимо, 400. Будь абітурієнт країни, що набрав більше 400 балів за медичним профілем, має право бути зарахований до цього вузу. 10-15% від кількості місць в даний вуз необхідно дати можливість розподілити ректорату й приймальної комісії - зарахувати відмінників, переможців олімпіад, дітей, у яких батьки внесли певний внесок у розвиток держави, медицини, і т.д


Поділіться з друзями:   

Останні новини