"K-MINE - у кожний ВНЗ" - cоціальний проект із геоінформаційних технологій

Нині ГІС-технології знайшли практичне застосування у всіх сферах людської діяльності.


Геологія, геодезія, маркшейдерія, гірнича справа, підрахунок запасів корисних копалин, екологія, природокористування, географія, картографія, інженерні вишукування, архітектура та будівництво, містобудівні кадастри, управління земельними ресурсами, керування транспортом, військова справа, економіка, навчальний процес тощо… До того ж, ГІС – технології – це інструментарій управління бізнес-інформацією, який допомагає підвищити ефективність прийняття рішень. Аналіз просторових даних на базі геоінформаційних систем (ГІС), представлений у наочному та детальному вигляді, дозволяє зосередитися на пошуку раціональних рішень і прийнятті найбільш оптимального. Тому ГІС-технології завойовують усе більшу популярність і постійно розвиваються.

ГІС K-MINE самостійно вирішує цілий комплекс завдань у гірничому виробництві, у надрокористуванні, при створенні кадастрів, у сільському господарстві, охороні навколишнього середовища. Її застосування повністю виключає витрати на придбання додаткових коштовних графічних програмних компонентів. K-MINE – це сучасна комп'ютерна розробка, що дозволяє вирішувати завдання геопросторового аналізу даних різного ступеню складності. Інноваційне програмне забезпечення значно спрощує роботу фахівців, підвищує продуктивність їх праці, повністю бере на себе рутинну роботу. Сьогодні K-MINE є незамінним інструментом для маркшейдерів, геологів, гірничих інженерів, геодезистів, картографів, екологів і фахівців в галузі проектування.

K-MINE забезпечує ефективність і точність виконання робіт за рахунок простоти використання, потужної тривимірної графіки та автоматизації трудомістких процесів гірничого виробництва.

Системи управління гірничими роботами та інші інформаційні системи на базі
K-MINE успішно функціонують на гірничодобувних підприємствах, металургійних і гірничозбагачувальних холдингах, комбінатах, кар'єроуправліннях, рудоуправліннях, шахтоуправліннях, а також у проектних організаціях, державних структурах природоохоронного, геологічного, екологічного напрямків, охорони праці, гірничого нагляду та промислової безпеки. K-MINE зайняв гідне місце на світовому високотехнологічному ринку програмних продуктів.

Системою K-MINE цікавляться не тільки промислові підприємства, органи влади, науково-дослідні, проектні організації, але і вищи навчальні заклади країн СНД.

У 2011 році розробники K-MINE впровадили соціальний проект «K-MINE – у кожний ВНЗ», в рамках якого на безкоштовній основі надаються ліцензії для навчального процесу, проводяться навчальні семінари та надається технічна підтримка. Метою проекту є підвищення якості і ефективності навчання студентів, магістрів, аспірантів геодезичних, геологічних, екологічних, гірничих та ІТ-спеціальностей вищих навчальних закладів.

Для того, щоб допомогти освоїти багатофункціональну геоінформаційну систему проводиться широкий спектр навчальних заходів. У рамках соціального проекту «K-MINE – у кожний ВНЗ» безкоштовно проводиться навчання основам роботи з геоінформаційними технологіями. З 2013 року розробники K-MINE стартували в новому форматі серією безкоштовних вебінарів в рамках вебінар-проекту «НАДРОКОРИСТУВАННЯ ТРЕТЬОГО ТИСЯЧОЛІТТЯ» на http://giswebinar.ru: «МАРКШЕЙДЕРІЯ - XXI ст.», «ГІРНИЧА СПРАВА - XXI ст.», «ГЕОЛОГІЯ – XXI ст.» (наступний вебінар стартує 15 жовтня 2013 року) тощо. Вебінари проводяться для викладачів і студентів геодезичних, геологічних, екологічних і гірничих спеціальностей навчальних закладів залежно від профілю вебінара. Слухачі отримують практичні знання як, застосовуючи комп'ютерний інструментарій, значно швидше і якісніше виконувати необхідний обсяг робіт. В on-line режимі існує можливість задати та отримати відповіді на питання. Кожний слухач, як професіонал, стане на щабель вище в порівнянні зі своїми однолітками та майбутніми колегами. Тематика вебінарів узгоджується з побажаннями учасників.

Що таке конкурс студентських робіт за назвою «СТУД ГІС», і для чого він проводиться? З 2011 року щорічно в ньому бере участь обдарована молодь України, Росії та далекого зарубіжжя – майбутні геологи, екологи, гірничі інженери, представники інших спеціальностей. Розробники K-MINE залучають творчу молодь до застосування сучасних геоінформаційних систем. Студенти представляють елементи курсових або дипломних робіт із застосуванням геоінформаційної системи, у свою чергу, одержуючи всі необхідні консультації від розробників при підготовці робіт. Фіналісти одержують сертифікати переможців, коштовні призи та право на участь (з представленням доповіді) у роботі наступного Міжнародного науково-практичного семінару «SVIT GIS», який один раз на два роки проводиться в Криму. Крім того, як показала практика, сертифікати переможців цього конкурсу мають позитивний вплив на роботодавців, і фіналісти мають додаткові переваги при влаштуванні на роботу. Організатори розраховують, що цього разу кількість конкурсантів багаторазово збільшиться, і це залучить молодь до виконання конкретних практичних завдань.

Розробники K-MINE зацікавлені в довгостроковому співробітництві із профільними навчальними закладами та факультетами з підготовки фахівців, здатних після закінчення навчання працювати, використовуючи сучасні засоби автоматизації. У цьому випадку підприємствам не доведеться їх навчати, витрачаючи час і ресурси на перепідготовку.

Підписаний ряд угод із провідними університетами України, Росії та країн далекого зарубіжжя на використання геоінформаційної системи K-MINE в навчальному процесі.

Отже, реалізація соціального проекту «K-MINE – у кожний ВНЗ» дозволить:

- кожному ВНЗ в необмеженій кількості безкоштовно використовувати ліцензійне програмне забезпечення ГІС K-MINE:ВНЗ в учбовому процесі;

- кожному викладачу пройти курси підвищення кваліфікації, навчитися роботі з ГІС K-MINE, отримати відповідний сертифікат, а також стати керівником переможця конкурсу студентських робіт «СТУД ГІС»;

- кожному студенту безкоштовно отримати демо-версію K-MINE та цикл навчальних відеороликів; пройти навчання роботі з K-MINE на навчальних семінарах і вебінарах, на високому технічному рівні виконувати курсові і дипломні роботи; стати переможцем конкурсу студентських робіт «СТУД ГІС»; отримати вагомий бонус при працевлаштуванні.

Докладніше про соціальний проект «K-MINE – у кожний ВНЗ» на http://kai.ua.

На закінчення хочеться сказати, що за геоінформаційними системами – майбутнє. Можливо, вони не тільки навчать людей управляти виробничим циклом гірничого підприємства, уникаючи зайвих витрат і зусиль, а також позбавить усіх нас від техногенних ризиків і допоможе зберегти природні багатства для майбутніх поколінь.


Поділіться з друзями:   

Останні новини