Компенсація за невикористану соціальну відпустку

Чинним трудовим законодавством, а саме статтями 83 Кодексу законів про працю України та 24 Закону України «Про відпустки» встановлено, що у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.


Разом з тим при цьому обумовлено, що у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, куди перейшов працівник.

У зв’язку з тим, що додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, є соціальною відпусткою і не належить до виду щорічних відпусток (ст. 4 Закону «Про відпустки»), то на практиці виникає питання, а як бути з компенсацією за невикористані дні додаткової соціальної відпустки у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство.

Міністерство соціальної політики України у своєму листі від 20.09.2013 р. № 807/13/155-13 з цього приводу роз’яснює, що додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, є соціальною відпусткою і не належить до виду щорічних відпусток, отже вона надається повною тривалістю у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини – до чи після.

Враховуючи зазначене при звільненні за попереднім місцем роботи (у тому числі і звільнення у зв’язку з переведенням) працівнику має бути виплачена грошова компенсація за всі невикористані дні додаткової соціальної відпустки.

Профспілка працівників освіти і науки України


Поділіться з друзями:   

Останні новини