Етапи розвитку післядипломної освіти в Одеській національній академії харчових технологій

Ключовим фактором успіху кожного підприємства, яке працює в ринкових умовах,  є його кадровий потенціал.


І якщо зовсім недавно  підприємства конкурували між собою на основі якості продукції або низьких витрат, то реалії сьогодення такі, що одним із головних факторів конкурентоспроможності підприємства є конкурентоспроможність його персоналу. Розвиток кадрового потенціалу традиційно заснований на навчальних процесах, мета яких – розвиток інтелектуального потенціалу співробітників. У сучасних умовах швидкого старіння професійних навичок, дефіциті кваліфікованих кадрів, появи нових і переозброєння існуючих підприємств,  стає об’єктивною необхідністю вирішення питань з перепідготовки  і підвищення кваліфікації кадрів. Конкурентоспроможними прагнуть бути не тільки підприємства, але й окремі громадяни, які відчувають жорстоку конкуренцію на ринку праці. Все це сприяє зростанню попиту на післядипломну освіту, яка поєднує перепідготовку спеціалістів та підвищення їх кваліфікації.

17 жовтня 2013 року Інституту післядипломної освіти і підвищення кваліфікації Одеської національної академії харчових технологій виповнилося 10 років. Це невеликий відрізок часу в 111- річній Історії академії – всього 9%. Однак, післядипломна діяльність, як один з  багатьох напрямів діяльності академії, здійснюється вже на протязі 47 років, а саме, з 1966 року, коли на базі Одеського технологічного інституту ім. М.В. Ломоносова було організовано постійно діючі курси  підвищення кваліфікації для  керівників та інженерно-технічних робітників підприємств харчової, зернопереробної та легкої промисловості.

За період з 1966 по 1992 роки на курсах підвищення кваліфікації навчались та захистили випускні роботи 20250 керівників і спеціалістів харчової, зернопереробної та легкої промисловості.

У своєму розвитку  післядипломна діяльність академії пройшла ще декілька етапів: в 1994 році на базі курсів підвищення кваліфікації було створено факультет підвищення кваліфікації та перепідготовки інженерних кадрів, який у 1999 році було перейменовано у факультет післядипломної освіти. З 1994 по 2003 роки на факультеті ПДО отримали дипломи спеціалістів про перепідготовку з присвоєнням відповідної кваліфікації 257 осіб та підвищили свою кваліфікацію 387 осіб. У 2003 році, напередодні першої річниці другого століття створення ОНАХТ та Дня робітників харчової промисловості, наказом ректора академії створено Інститут післядипломної освіти і підвищення кваліфікації спеціалістів харчової і зернопереробної промисловості, до складу якого увійшло два факультети – факультет післядипломної освіти і факультет підвищення кваліфікації спеціалістів; у 2012 році приєднання до академії Одеської державної академії холоду розширило можливості післядипломної діяльності, як з перепідготовки, так і з підвищення кваліфікації спеціалістів.

Інститут здійснює свою діяльність згідно до Ліцензії АЕ № 270732 від 2 липня 2013 року. До складу Інститут входять:

- відділення перепідготовки спеціалістів, в якому за 18 технологічними, технічними та економічними спеціальностями можливо пройти перепідготовку та отримати повну віщу освіту по іншій спеціальності з присвоєнням кваліфікації. У зв'язку з тим, що перепідготовка спеціалістів здійснюється на контрактній основі, то при складанні договорів на навчання, як з фізичними, так і з юридичними особами використовується гнучка система оплати за навчання;

- факультет підвищення кваліфікації спеціалістів, в межах якого підвищення кваліфікації проводиться за всіма спеціальностями, які акредитовано в академії. Навчання слухачів на курсах та семінарах підвищення кваліфікації проводиться, як у спеціалізованих аудиторіях і лабораторіях академії, так і на виїзних заняттях на передових підприємствах,  за затвердженими програмами і графіками, і за індивідуальними програмами на вимогу підприємств та компаній;

- Центр комп'ютерних технологій, в якому є можливість підвищити комп'ютерну грамотність за 16 навчальними програмами, такими, як наприклад: «Операційна система Linux (Ubuntu)» - вступний курс, «Користувач комп'ютера» - базовий курс, «Професійний користувач ПК», «Створення 3D графіки та анімації в 3D Мах», «Двохвимірне проектування в AutoCAD»;

- навчально-консалтинговий центр малого та середнього бізнесу, в якому разом з юридичним відділом академії, Спілкою захисту споживачів, Центром незалежних споживчих експертиз та іншими організаціями проводяться семінари за різними актуальними напрямами.

В Інституті ПДО і ПК ОНАХТ працюють 150 викладачів, серед яких 21 професори, 83 доценти, з них 2 - доктори наук, 2 старших наукових співробітника, з них 1 – доктор наук, 35 асистента, з них 15 – кандидати наук.

За десять років діяльності Інституту ПДО і ПК ОНАХТ в середньому на протязі року отримують послуги з післядипломної освіти 503 особи, з яких 302 особи – це студенти 1-3 року навчання відділення перепідготовки спеціалістів та 201 особа – слухачі курсів та семінарів факультету підвищення кваліфікації спеціалістів, отримали вищу освіту з іншої спеціальності 1001 особа та підвищили свою кваліфікацію2005 осіб. Випускники та слухачі працюють практично у всіх областях України на таких підприємствах і в компаніях, як, наприклад: ДП «Державна продовольчо-зернова корпорація України», ТОВ СП «Нібулон», ПІІ «Об'єднана елеваторна компанія», «Агрохолдинг «Мрія»» ДАК «Хліб України»,  ПАТ «Луганськмлин», ПАТ «Кондительстка фабрика «А.В.К.»» ТОВ «Іллічивський зерновий термінал», ЗАТ «Чумак», ТОВ «Гайсинський м'ясокомбінат», ДП «Таврія», ТОВ «Сандора», ПрАТ «Одеський кон'ячний завод», ПАТ «Карлсберг Україна» та ін.

Ми пишаємося кар'єрним ростом випускників та високою конкурентоспроможністю підприємств і компаній, співробітники яких були слухачами курсів та семінарів підвищення кваліфікації. В своєї діяльності ми прагнемо до того, щоб до нас вели всі шляхи, а після – досягалися цілі, які ведуть до успіху.

Більш детальну інформацію про діяльність Інституту ПДО і ПК ОНАХТ можна отримати на сайті ОНАХТ www.onaft.edu.ua , або на сайті Інституту ПДО і ПК www.pdo.onaft.edu.ua

Фото:


Поділіться з друзями:   

Останні новини