Зникаючі професії

На сьогоднішній день дуже багато людей знають, що технічний прогрес розвивається в геометричній прогресії, іншими словами дуже-дуже швидко.


Взяти, наприклад, до уваги те, що всього років п'ятнадцять тому комп'ютер і мобільний телефон могли собі дозволити лише самі забезпечені верстви суспільства, ну а про доступ до мережі Інтернет зовсім не варто і згадувати. Хто б міг подумати, що колись ми навіть роботу зможемо шукати за допомогою сайтів, де зібрані всі пропозиції по роботі для студентів.

Зараз в світі, де всі намагаються автоматизувати свою діяльність, можна вже виділити кілька таких спеціальностей, які з часом зникнуть:

  • Вахтер, сторож, паркувальник, кондуктор, інспектор ДАІ - все цих людей може спокійно замінити автоматизовані вдосконалені системи відеоспостереження. Набагато дешевше буде встановити все необхідне обладнання і посадити за нього 1 людину, ніж платити заробітну плату кожен місяць співробітникам. Тому, дивлячись в майбутнє, навряд чи варто обирати подібну професію.
  • Шахтарі.
  • Копірайтери і рерайтери. Зараз вже існують програми, генеруючі невеликі тексти. На даному етапі результат їх роботи, звичайно ж бажає кращого, і ці програми тільки для англійських текстів, але час йде. Пройде 10 років і такі програми цілком можуть удосконалитися.
  • Листоноша. З появою інтернету, ми забули про те, що можна писати друзям і коханим листи від руки, пенсію вже перераховують на банківські картки. Так навіщо ж нам тоді потрібна буде звичайна пошта?
  • Представники робочих спеціальностей на фабриках та заводах залишаться без роботи, оскільки вдосконалене обладнання потребуватиме найменшій кількості рук.
  • Менеджери з туризму також можуть бути непотрібними. З такою кількістю інформації в мережі Інтернет і можливістю самому забронювати готель та авіаквитки, через той же Інтернет, в таких професіях просто відпаде потреба.
  • Оператори Call-центрів теж стануть непотрібними. Сьогодні вже мобільні оператори використовують автоматичні автовідповідачі замість живих людей. Ці автовідповідачі пропонують вам вибрати в меню послуг, за допомогою натискання на певну цифру, і лише якщо у вас якийсь абсолютно інше питання і ви не знайшли на нього відповідь в цьому меню, вас з'єднують із оператором. Але, кількість операторів зараз набагато менша, ніж було навіть п'ять років тому.

Гарненько подумайте, перш ніж вибирати професію для себе, щоб не потрапити в ситуацію, коли ваша професія буде зовсім не затребувана і вам доведеться вчитися чомусь заново.


Поділіться з друзями:   

Останні новини